Den svenska produktionen av högt citerade vetenskapliga publikationer
Sverige finns sedan länge på sjätte plats bland världens forskningsnationer, när man använder måttet medelcitering av vetenskapliga publikationer. Flera andra europeiska länder har på senare år fått ett ökande antal citeringar till sina publikationer, medan Sveriges nivå länge varit relativt konstant. Denna rapport försöker belysa vad orsaken till detta kan vara genom en jämförande analys av högt citerade publikationer från Sverige, Danmark, Nederländerna och Schweiz.
Rapporten visar bland annat att Sverige har relativt få högt citerade vetenskapliga publikationer jämfört med de övriga studerade länderna och få ämnesområden med en hög andel högt citerade publikationer. Dessutom visar analysen att de helsvenska publikationerna (det vill säga där alla författare har svensk adress) i stor utsträckning är lågt citerade.
Mer inom samma ämne
-
Nyhet |
Publicerad 15 januari 2025
Tio forskningsfinansiärer och forskningsutförare i Europa går samman för att finansiera publiceringsplattformen Open Research Europe (ORE), däribland Vetenskapsrådet, Formas och Forte. Samarbetet innebär att forskare i de medverkande länderna kommer ...
-
Artikel |
Publicerad 20 december 2024
Från om med den 1 januari 2025 gäller en ny lag för vissa forskningsdatabaser. Regeringen beslutar om vilka lärosäten som får föra sådana forskningsdatabaser och tar hjälp av Vetenskapsrådet i bedömningen.
-
Nyhet |
Publicerad 20 december 2024
Så fick vi en tidig julklapp i form av regeringens forsknings- och innovationsproposition för 2025–2028, ”Forskning och innovation för framtid, nyfikenhet och nytta”. En ökning på 6,5 miljarder kronor fram till 2028 är ingen dålig julklapp. Av dessa ...