Evenemang

Forum för forskningskommunikation 2022

Forum för forskningskommunikation är tillbaka med ny energi och ännu mer dialog. I år firar konferensen dessutom 10 år. Välkommen att sätta forskningskommunikationen i rampljuset, 15 november – digitalt eller i Stockholm!

Datum

15 november 2022

Tid

13.00–17.15, mingel från 17.30–20.00

Plats

Bryggarsalen, Norrtullsgatan 12N, Odenplan, Stockholm och digitalt

Anmälan

Anmäl dig senast 31 oktober


Forskningskommunikation i rampljuset

Hur ser den senaste utvecklingen inom forskningskommunikation och öppen vetenskap ut i Sverige och internationellt? Vad händer när forskning uppmärksammas i offentligheten? Hur arbetar man praktiskt med att tillgängliggöra och lyfta forskning och hur ska man agera kring källkritik och desinformation?

Det är några av alla frågor som tas upp på årets Forum för forskningskommunikation. Under konferensen utlovas även lyckade recept på att kommunicera forskning till allmänheten och tips om vad kommunikatörer och forskare bör tänka på i kontakten med media.

Hela programmet finns att läsa på forumforforskningskommunikation.se Länk till annan webbplats.

Medverkande

 • Gustav Bohlin, utredare och biträdande generalsekreterare, Vetenskap & Allmänhet
 • Katarina Bjelke, generaldirektör, Vetenskapsrådet
 • Agnetha Bäckström, planeringsredaktör, TV4 Nyhetsmorgon
 • David Edvardsson, Utbildningsdepartementet
 • Stefan Eklund, chefredaktör, Borås Tidning
 • Miriam Frankel, science editor, the Conversation
 • Karin Grönvall, riksbibliotekarie, Kungliga Biblioteket
 • Maria Gunther, vetenskapsredaktör, Dagens Nyheter
 • Brett Hooton, director, Communications and Operations, McGill University
 • Thomas Nygren, professor, Uppsala universitet
 • Ingrid Persson, kommunikationschef, Malmö universitet

Moderator är Anders Sahlman.

Flera aktörer står bakom

Forum för Forskningskommunikation (FFF) är en årlig konferens som vänder sig till forskningskommunikatörer, forskare, journalister och andra som är aktiva inom, eller intresserade av, forskningskommunikation. Målet är att ge deltagarna nya idéer och verktyg för att kommunicera om forskning och samverka med det omgivande samhället.

Från och med 2022 projektleds konferensen av föreningen Vetenskap & Allmänhet och arrangeras av Forte, KK-stiftelsen, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, Kungliga Biblioteket, Ragnar Söderbergs Stiftelse, Riksbankens Jubileumsfond, Stiftelsen för Strategisk Forskning, Vetenskap & Allmänhet, Vetenskapsrådet och Vinnova, med stöd av Natur & Kultur.

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

 1. Offentliga samtal: Tid, flex, klass – vem reglerar ditt livs timmar?

  I seminarieserien Offentliga samtal bjuder vi in två forskare som presenterar sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en publik. Detta samtal handlar om makten över tiden i ett förändrat arbetslandskap.

 2. Hög tid för mer forskningskommunikation i doktorandutbildningen

  Forskare behöver dela sin kunskap så att den kommer samhället till nytta. I en ny rapport presenteras ett ramverk för hur kommunikation om forskning kan bli en naturlig del av forskarutbildningen.

 3. Ramverk för kurser i forskningskommunikation

  Denna rapport handlar om hur forskare i början av karriären kan bli bättre rustade för att dela sin kunskap utanför akademin. Författarna presenterar ett tredelat ramverk för kurser i forskningskommunikation. Rapporten är ett resultat av diskussione...