Evenemang

Kan AI få Nobelpris?

Välkommen till ett samtal på Nobelprismuseet och lyssna till forskare som diskuterar möjligheter, utmaningar och farhågor när AI får en allt viktigare roll inom forskningen.

Datum

2 oktober 2023

Tid

16.00–17.00

Plats

Nobelprismuseet, Stortorget 2, Gamla Stan

Arrangörer

Vetenskapsrådet, Nobelprismuseet, Karolinska institutet, Kungliga Tekniska högskolan (KTH) och Stockholms universitet

Anmälan

Anmäl dig via länken nedan.

Vilka vetenskapliga genombrott väntar när AI blivit ett verktyg i forskningsprocessen?

Artificiell intelligens (AI) får en allt större betydelse, inte minst inom forskning. Inom flera vetenskapsområden är AI nödvändigt för att kunna bearbeta enorma mängder data. Vilka vetenskapliga genombrott kan AI ge? Påverkar denna utveckling tilltron till forskning? Och hur kan AI förändra och påverka forskarrollen – borde AI rentav kunna tilldelas Nobelpris?

I ett samtal på Nobelprismuseet diskuterar forskare möjligheter, utmaningar och farhågor när AI får en allt viktigare roll inom forskningen.

Medverkande

 • Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet
 • Nina Wormbs, professor i teknikhistoria vid KTH
 • Magnus Boman, professor i intelligenta programvarutjänster vid KTH och anknuten som forskare vid Karolinska institutet.

Moderator: Cissi Askwall, Vetenskapsrådet

Välkommen!

Seminariet är en del av Nobel Calling Stockholm 2023 Länk till annan webbplats.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

 1. Forum för forskningskommunikation 2023

  Vad innebär den snabba utvecklingen inom AI för forskningskommunikation och hur kommer det digitala kommunikationslandskapet förändras? AI är temat för årets forum för forskningskommunikation. Anmälan öppnar i september men det går att anmäla intress...

 2. Var med och bygg en plattform för nyheter om forskning

  Vetenskapsrådet samordnar och underlättar för forskningskommunikation i Sverige. Som en del i det uppdraget har vi börjat utveckla en nationell plattform för nyheter och kommunikation om forskning och forskningsresultat.

 3. Så kan svensk forskning stärkas

  Sverige behöver höja kvaliteten på forskningen för att stärka positionen som ledande forskningsnation. I rapporten ”Stärkt svensk forskningskvalitet till nytta för samhället” ger Vetenskapsrådet sin syn på vad som krävs.