Evenemanget är avslutat

Final i Forskar Grand Prix 2023

I riksfinalen av Forskar Grand Prix gör forskare från hela Sverige upp om titeln ”Sveriges bästa forskningspresentatör”. Var med och rösta fram vinnaren! Följ finalen på plats på Vasateatern i Stockholm eller via webben.

Datum

23 november 2023

Tid

13.00–15.00

Plats

Vasateatern i Stockholm och digitalt via Youtube

Arrangörer

Vetenskap & Allmänhet i samarbete med Vetenskapsrådet, Formas, Forte och Vinnova

Anmälan

Välj om du vill delta på plats eller följa finalen digitalt

Vem presenterar sin forskning bäst på fyra minuter?

Forskar Grand Prix är tävlingen där Sveriges forskare tävlar om vem som är bäst på att presentera sin forskning på bara fyra minuter. Finalisterna har tagit sig vidare från fyra deltävlingar runtom i landet samt en digital deltävling. Vid finalen i Stockholm möts finalisterna för att tävla om vem som tar hem titeln, den stora äran samt 15 000 kronor. Publiken, tillsammans med en expertjury, avgör vem som vinner.

Syftet med Forskar Grand Prix är att utveckla forskarnas förmåga att förklara sin forskning på ett enkelt sätt och ge publiken en underhållande upplevelse samtidigt som de får veta mer om forskning. Alla forskare som deltar får coachning i presentationsteknik och scennärvaro innan de ställer sig på scenen.

Finalen kommer att direktsändas från Vasateratern. Det kommer att gå att se framträdandena som publik på plats eller följa sändningen via Youtube och rösta digitalt.

Expertjury

 • Johan Edman, professor i kriminologi, Stockholms universitet, bedömer forskningsaspekten: Hur väl den tävlande lyckas beskriva den vetenskapliga processen.
 • Karin Adelsköld, komiker och programledare, bedömer framförande: Hur väl den tävlande lyckas engagera publiken med hjälp av kroppsspråk, röst, utspel, osv.
 • Lena Nordlund, journalist på Vetenskapsradion, bedömer förståelse: Hur väl den tävlande lyckas skapa en dramaturgi i sin presentation och hur hen använder språket.

Konfrencier är Fritte Fritzson, komiker och vinnare av SVT:s frågesportprogram På spåret


Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

 1. Resultatdialog 2023

  Sedan 2005 har Vetenskapsrådet presenterat resultat från forskning vi finansierat inom utbildningsvetenskap dels på en konferens och dels i en antologi, under det gemensamma namnet Resultatdialog. De 17 projekt som presenteras i Resultatdialog 2023 ...

 2. Samtal om hatbrott

  Polismyndighetens förmåga att upptäcka och utreda hatbrott står i fokus för diskussioner mellan forskare och praktiker på detta seminarium. Dessutom presenteras Brottsförebyggande rådets senaste statistik kring hatbrott. Seminariet riktar sig till po...

 3. Offentliga samtal: Den klimatstressade stadens ansikte – urban form vid krisens front

  I seminarieserien Offentliga samtal bjuder vi in två forskare som presenterar sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en publik. Detta samtal handlar om framtidens städer. Delta på plats eller följ semin...

Till toppen