Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Vetenskapsrådet är med och bygger en av världens största och snabbaste superdatorer

Vetenskapsrådet ingår i ett konsortium som tillsammans med Finland och sex andra länder nu ska bygga en av världens största och snabbaste superdatorer.

EuroHPC, European High-Performance Computing Joint Undertaking*, har valt ut åtta platser i Europa där Europas första superdatorer ska byggas. De kommer att kunna användas av forskare i Europa, och av industri och näringsliv för att utveckla nya applikationer inom en mängd olika områden, från att designa mediciner och nya material till att bekämpa klimatförändringar.

En av superdatorerna kommer att placeras i Kajaani, Finland. Maskinen kommer att vara omkring 10 gånger mer kraftfull än den mest kraftfulla superdatorn som finns i Europa idag.

Det finska konsortiet heter LUMI (Large Unified Modern Infrastructure) och har deltagare från Finland, Sverige, Belgium, Tjeckien, Danmark, Norge, Polen och Schweiz. Den nya superdatorn och infrastrukturen i Kajaani kommer att kunna användas av europeiska forskare inom ett flertal discipliner, exempelvis klimatforskning, läkemedels- och cancerforskning och artificiell intelligens.

Budgeten för datacentret i Kajaani är 207,1 miljoner euro. Planerad driftsättning är fjärde kvartalet 2020. De övriga värdstäderna för superdatorerna är lokaliserade i Sofia (Bulgarien), Ostrava, (Tjeckien), Bologna (Italien), Bissen (Luxemburg), Minho (Portugal), Maribor (Slovenien) och Barcelona (Spanien).

*EuroHPC Joint Undertaking är ett initiativ som stödjs av europeiska länder och EU.

Läs mer om konsortiet på den finska webbplatsen CSC - IT Center for Science Länk till annan webbplats.

Läs mer om initiativet på Europeiska kommissionens webbplats Länk till annan webbplats.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift


Mer inom samma ämne

  1. Sverige etablerar en AI-fabrik med stöd av EuroHPC JU

    European High Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU) har utsett sju konsortier i Europa som ska etablera AI-fabriker med AI-optimerade superdatorer. En av de sju AI-fabrikerna är svenska MIMER vid Linköpings universitet.

  2. Vetenskapsrådet tilldelas EU-medel för Polar Connect Step 1

    Nu inleds nästa delprojekt i Polar Connect – där fem nordiska aktörer går samman för att säkra framtidens globala digitala infrastruktur. Projektet innebär också möjligheter att samla in data för forskning om Arktis.

  3. Life science-strategin är en viktig vägledning – nu krävs faktiska åtgärder och prioritering av resurser

    Regeringens uppdaterade life science-strategi är en viktig vägledning för att stärka medicinsk och klinisk forskning samt innovation i Sverige. Strategin betonar samverkan mellan hälso- och sjukvården, akademin och näringslivet, samt internationellt ...