Debatt
Debatt
Publicerad den
Uppdaterad den
Debattreplik: "Köns- och genusperspektiv utesluter inte andra perspektiv"
Varför ska forskarna som söker medel från Vetenskapsrådet enbart beakta genusperspektivets relevans? undrar Bo Rothstein på SvD debatt. Så är det givetvis inte. Vi förväntar oss att de tar hänsyn till alla perspektiv som är relevanta för deras forskning, svarar Sven Stafström.
Vetenskapsrådet finansierar forskning inom alla ämnesområden och förutsättningarna dem emellan skiljer sig åt. För humaniora och samhällsvetenskap är köns- och genusperspektiv, som Bo Rothstein påpekar, redan en väl integrerad del av forskningen – precis som exempelvis klass och etnicitet. Därför uppmanar vi inte de som söker forskningsbidrag inom humaniora och samhällsvetenskap att redogöra specifikt för köns- och genusperspektiv.
Inom medicin och hälsa samt naturvetenskap och teknikvetenskap har det visat sig att dessa perspektiv till viss del är eftersatta, vilket inte gynnar forskningens kvalitet. Det är också därför som inte bara Vetenskapsrådet utan även till exempel The Natural Sciences and Engineering Research Council (NSERC) i Kanada och National Institutes of Health (NIH) i USA uppmanar forskare att beakta dessa perspektiv.
En av uppgifterna i Vetenskapsrådets instruktion från regeringen är sedan 2018 att verka för att köns- och genusperspektiv inkluderas i den forskning vi finansierar – när så är tillämpligt.
Redan innan vi fick denna uppgift arbetade vi med frågan eftersom den i många fall har bäring för den vetenskapliga kvaliteten i den forskning vi bedömer. Det vi gör nu är att understryka vikten av dessa perspektiv.
Men det betyder inte att andra perspektiv är mindre betydelsefulla. Vi har förtroende för att forskarna är medvetna om de olika perspektiv som är relevanta för den forskning de söker medel för.
Sven Stafström,
generaldirektör Vetenskapsrådet
Mer inom samma ämne
-
Evenemang |
Publicerad 15 april 2025
Välkommen till ett digitalt informationsmöte om utlysningen av bidrag till lärosäten och andra forskningsorganisationer för att rekrytera framstående gästforskare verksamma utanför Europa till Sverige. Mötet riktar sig till dig som arbetar med forskn...
-
Nyhet |
Publicerad 1 april 2025
I mitten av april öppnar Vetenskapsrådet en ny utlysning om bidrag på två miljoner för att möjliggöra för svenska lärosäten och andra forskningsorganisationer att rekrytera framstående forskare verksamma utanför Europa.
-
Nyhet |
Publicerad 13 februari 2025
I april öppnar vi fyra utlysningar, utöver dem vi tidigare aviserat för 2025.