Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

10 miljoner till nationell studie om covid-19

Vetenskapsrådet finansierar den kliniska studien ImmCoVA med 10 miljoner kronor. Studien beräknas pågå i tre år och är inriktad på immunblockerare som ska motverka immunförsvarets överdrivna reaktion på den infektion som orsakas av covid-19.

Foto: Chris McLay, Unsplash

I juni rapporterade vi om att Vetenskapsrådet skulle finansiera Sveriges deltagande i Solidarity trial, en stor klinisk WHO-studie där ett antal antivirala läkemedel testas på patienter som vårdas för covid-19. Men på grund av den höga dödlighet som man sett hos patienter som fått vissa av läkemedlen beslutade det svenska nätverket för WHO-studien att Sverige inte skulle delta i studien.

Istället stödjer Vetenskapsrådet nu samma nätverk av infektionskliniker i Sverige med nära 10 miljoner kronor för att genomföra en annan nationell studie om covid-19. Studien heter ImmCoVA och beräknas pågå i tre år med start i oktober. Den är inriktad på immunblockerare som ska motverka immunförsvarets överdrivna reaktion på infektionen, så kallad cytokinstorm. Studien ska undersöka om behandling med två specifika immundämpande behandlingar kan ge förbättring, och i bästa fall att patienterna tillfrisknar snabbare, jämfört med standardbehandling.

Karolinska universitetssjukhuset leder studien och patienter kommer att rekryteras från fem universitetssjukhus.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

RELATERAT INNEHÅLL

Mer inom samma ämne

  1. Drygt 75 procent av kliniska studier registrerade efter ett år

    Från och med 2022 ska alla kliniska studier som Vetenskapsrådet finansierar registreras i en publik databas. En färsk uppföljning visar att majoriteten av de kliniska studier som beviljades medel 2022 har registrerats.

  2. God forskning i vården - så blir Sverige ledande i behandlingsforskning

    Vetenskapsrådet är värd för konferensen som ingår i en konferensserie som initierats av och arrangeras tillsammans med Svenska läkaresällskapet och Kungliga vetenskapsakademin.

  3. Så blev finansieringsåret 2023

    I år har Vetenskapsrådet tagit emot cirka 5 600 ansökningar* om forskningsbidrag. Drygt 1 000 av dem har beviljats. Sammanlagt handlar det om 4,95 miljarder kronor till forskning vid svenska lärosäten.

Till toppen