Nyhet
Nyhet
Publicerad den 07 oktober 2020
Uppdaterad den 13 oktober 2020
Forskning med bidrag från Vetenskapsrådet får Nobelpris
Emmanuelle Charpentier är en av mottagarna av Nobelpriset i kemi. Tillsammans med Jennifer A. Doudna har hon upptäckt ett av genteknikens skarpaste verktyg: gensaxen. En del av upptäckterna gjordes vid Umeå universitet med finansiering av Vetenskapsrådet.
Gensaxen CRISPR/Cas9 ger forskare möjlighet att förändra arvsmassan i djur, växter och mikroorganismer. Tekniken har revolutionerat de molekylära livsvetenskaperna, bidrar till nya cancerterapier och kan göra verklighet av drömmen om att bota ärftliga sjukdomar.
– Gensaxen är en fantastisk upptäckt och ett utmärkt exempel på hur grundforskning leder till stor nytta för mänskligheten. Den här typen av fri forskarinitierad forskning, utan krav på inriktning, är helt nödvändig för att förstå och lösa kända och framtida samhällsutmaningar. Vi är stolta över att ha varit med och finansierat forskningen som nu får pris, säger Vetenskapsrådets generaldirektör Sven Stafström.
Under 2008–2017 var Emmanuelle Charpentier verksam på MIMS-labbet vid Umeå universitet med finansiering från Vetenskapsrådet. Det var där och då som hon gjorde några av sina banbrytande upptäckter.
Kungliga Vetenskapsakademiens pressmeddelande
Nyhet från Umeå universitet: Upptäckt vid Umeå universitet tilldelas Nobelpriset i kemi
Tidningen Curie om Emmanuelle Charpentiers forskning vid MIMS-labbet
SweCris med detaljer om projektet CRISPR/CAS som finansierats av Vetenskapsrådet
%20Forskning%20f%C3%B6r%20en%20klokare%20v%C3%A4rld.jpg)
Mer inom samma ämne
-
Publikation |
Publicerad 23 mars 2021
Uppföljning av en bidragsform Vetenskapsrådet har under 2020 gjort en översyn av beviljade kliniska halvtidstjänster inom utlysningen "Bidrag till anställning som forskare på halvtid i klinisk miljö". Syftet var att undersöka om bidraget når målet: ...
-
Nyhet |
Publicerad 25 januari 2021
Från och med 2021 gör vi en ny indelning av beredningsgrupperna inom naturvetenskap och teknikvetenskap. Syftet är att få en jämnare fördelning av ansökningar mellan dem.
-
Nyhet |
Publicerad 10 december 2020
Genom att erbjuda finansiering i upp till nio år kan MIMS rekrytera lovande forskare från hela världen – Emmanuelle Charpentiers upptäckt visar att strategin är lyckad.