Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Nu stärks samarbetet med USA inom energiforskning

Utbildningsminister Mats Persson och Asmeret Asefaw Berhe, direktör vid USA:s Energidepartement undertecknade idag, 27 juni, ett avtal för forskningssamarbeten inom energiområdet. Vetenskapsrådet ansvarar för samarbeten och satsningar inom ramen för avtalet.

Syftet med avtalet är att upprätta en ram för främjande av vetenskapligt och tekniskt samarbete mellan Sverige och USA inom energiområdet och andra närliggande områden. Det kommer bland annat underlätta för forskarutbyten, lån av och tillgång till material och anläggningar, informationsutbyte och gemensamma seminarier och projekt.

Initialt kommer aktiviteterna att fokusera på grundforskning inom avancerad beräkningsforskning, energivetenskap och kärnfysik samt på forskningsinfrastruktur som MAX IV och ESS i Sverige och amerikanska labb och forskningsinfrastrukturer för energiforskning. Även forskningsområdena biologi och miljöforskning, fusionsenergi, högenergifysik ryms i avtalet.

Vetenskapsrådet har haft en aktiv roll i utformandet av avtalet, och var med när idén föddes 2019. Vetenskapsrådet kommer även att ansvara för samarbeten och satsningar inom ramen för avtalet.

– Vi är mycket glada över att detta avtal nu är på plats. De områden som omfattas av avtalet är oerhört viktiga för att kunna möta dagens och framtidens stora utmaningar, och ett starkt internationellt forskningssamarbete är viktigt. Vi ser fram emot vårt samarbete och de möjligheter det ger för svensk forskning, säger Vetenskapsrådets generaldirektör Katarina Bjelke.

Läs pressmeddelandet på regeringen.se Länk till annan webbplats.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Sverige går med i DARIAH-EU

    DARIAH står för Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities och är en europeisk forskningsinfrastruktur som stödjer digital forskning och undervisning inom humaniora och konst. Det svenska medlemskapet innebär att infrastrukturen blir...

  2. ESS/MAX IV Summit 2024

    Hur kan ESS och MAX IV stärka den svenska life science- och medicintekniksektorn? Den frågan är i fokus vid årets ESS/MAX IV Summit i Mölndal.

  3. Scilifelab får 70 miljoner av EU för att utbilda postdoktorer inom life science

    Den nationella forskningsinfrastrukturen Scilifelab får 70 miljoner kronor via EU-programmet Marie Sklodowska-Curie-åtgärder (MSCA) för en satsning på ett utbildningsprogram för postdoktorer. Programmet är tänkt att bidra till innovativ forskning och...