Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Tyck till om förslag till nationella riktlinjer för öppen vetenskap

Kungliga Biblioteket samlar nu in synpunkter på ett förslag till nationella riktlinjer för öppen vetenskap. Riktlinjerna vänder sig i första hand till myndigheter, lärosäten och forskningsfinansiärer.

Kungliga Biblioteket, KB, har i uppdrag från regeringen att ta fram nationella riktlinjer för öppen vetenskap. Målet med riktlinjerna är att de ska utgöra ett stöd i omställningen till öppen vetenskap.

Nu samlar KB in synpunkter på ett första utkast av riktlinjerna för att se om de är tydliga och att målen är möjliga att uppnå. I arbetet med riktlinjerna har KB inhämtat kunskap och underlag från bland annat Vetenskapsrådet.

Alla synpunkter som kommer in kommer att bedömas utifrån uppdraget, vägas samman och bidra till utvecklingen av riktlinjerna. Uppdraget att ta fram nationella riktlinjer för öppen vetenskap kommer att redovisas i januari 2024.

Läs förslaget och lämna dina synpunkter på KB:s webbplats senast 3 november Länk till annan webbplats.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Svenska listan avvecklas

    Sedan 2019 har Vetenskapsrådet årligen sammanställt Svenska listan, ett register över sakkunniggranskade tidskrifter i Swepub – databasen för vetenskapliga publikationer vid svenska lärosäten. Från och med i år slutar vi att ta fram registret.

  2. Vetenskapsrådets rekommendationer för forskningsdata: FAIR och öppen tillgång

    Vetenskapsrådets rekommendationer beskriver de insatser som behövs för att nå en övergång till öppen tillgång till FAIR forskningsdata fullt ut. Rapporten samlar Vetenskapsrådets rekommendationer om öppen tillgång till forskningsdata märkning och ...

  3. Vetenskapsrådet deltar i samarbete kring publiceringsplattformen Open Research Europe (ORE)

    Tio forskningsfinansiärer och forskningsutförare i Europa går samman för att finansiera publiceringsplattformen Open Research Europe (ORE), däribland Vetenskapsrådet, Formas och Forte. Samarbetet innebär att forskare i de medverkande länderna kommer ...