Evenemanget är avslutat
Forskarnas väg till öppen tillgång till publikationer
Hur genomför vi övergången till öppen tillgång till publikationer? Vilket stöd behövs och vilka incitament kan underlätta? Det diskuterade en panel med representanter för olika delar av forskningssystemet på vårt seminarium 15 maj. Se en inspelning från seminariet.
Datum
15 maj 2024
Tid
13.30–14.30
Under 2022 och 2023 har Vetenskapsrådet undersökt vilka utmaningar forskare upplever i samband med utvecklingen mot öppen tillgång till publikationer och hur dessa utmaningar kan hanteras. Vi har också undersökt vilka vägar forskare väljer för att göra forskningsresultat öppet tillgängliga.
Resultaten visar att forskarna bland annat önskar sig finansiering av publiceringsavgifter och incitament för att publicera med öppen tillgång. Forskarna anger även att de behöver ökade kunskaper och stöd när det gäller deras rättigheter vid publicering.
Intresset för publiceringsplattformar har aktualiserats av både Europeiska kommissionen och Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF). Vetenskapsrådet kommer under våren att publicera en rapport som beskriver dagens publiceringsplattformar, vilka syften de tjänar och hur ägarstrukturen ser ut.
Denna rapport, och de två tidigare rapporterna som vi tagit fram om öppen tillgång, är utgångspunkt för diskussionen på seminariet. Det kommer att handla om finansiering och om stöd och incitament för publicering med öppen tillgång. De som deltar kommer också att kunna ställa frågor till panelen.
Medverkande i panelen
- Astrid Söderbergh Widding: professor och rektor för Stockholms universitet samt ordförande för Bibsamkonsortiet. Hon har en lång rad av uppdrag, utmärkelser och ledamotskap i lärda sällskap.
- Gustaf Nelhans: universitetslektor och docent i biblioteks- och informationsvetenskap vid Bibliotekshögskolan, Högskolan i Borås. Han är även författare till en rapport om publiceringsplattformar som kommer att publiceras inom den närmaste tiden.
- David Lawrence: överbibliotekarie vid Linköpings universitetsbibliotek med lång erfarenhet av forskningsstöd angående frågor som rör publiceringsstrategi, kommunikation, upphovsrätt, plagiering och öppen tillgång.
Moderator för seminariet är Anna Lundén från Kungliga biblioteket.
Rapporter om publicering med öppen tillgång
Forskares syn på publicering med öppen tillgång – en enkätstudie – Vetenskapsrådet
Mer inom samma ämne
-
Publikation |
Publicerad 26 juni 2024
Vetenskapsrådet har i uppdrag att samordna, följa upp och främja samverkan i arbetet för öppen tillgång till forskningsdata. Varje år gör vi en kartläggning, analys och bedömning av läget i det nationella arbetet med öppen tillgång till forskningsdat...
-
Nyhet |
Publicerad 03 juni 2024
Forskning som är bekostad av offentliga medel måste publiceras omedelbart öppet tillgänglig. Däremot har forskare rätt att själva välja var de vill publicera sig. Och det är inte publiceringskanalen som avgör forskningens kvalitet. Det skriver genera...
Nyckelord:
-
Evenemang |
Publicerad 29 maj 2024
12-15 juni äger den stora konferensen EuroScience Open Forum, ESOF, rum i Katowice i Polen. Vetenskapsrådet deltar med en programpunkt 13 juni om forskning, öppen vetenskap och demokrati.