Nyhet
Nyhet
Publicerad den
Uppdaterad den
2024 års utlysningar – nyheter och datum
Nu är datum klara för 37 av Vetenskapsrådets utlysningar nästa år. Många av dem är återkommande, men några gör vi för första gången. Fler utlysningar tillkommer.
Alla detaljer kring villkoren i utlysningarna är inte klara än. Fullständiga anvisningar kommer finnas i de utlysningstexter som publiceras när respektive utlysning öppnar. Ytterligare utlysningar kan tillkomma, till exempel genom uppdrag från regeringen. Det gäller även utlysningar vi gör i samarbete med andra länder.
Datum för Vetenskapsrådets utlysningar 2024 Länk till annan webbplats.
Nyheter
Inom en del ämnesområden finns helt nya utlysningar eller utlysningar som är nya inom just det området.
Bidrag till forskningsmiljö inom humaniora och samhällsvetenskap
Syftet med bidraget är att skapa mervärde av samarbete för grupperingar som arbetar på längre sikt. Forskningsprojektet måste vara större och mer utmanande än en ensam forskare kan genomföra. Forskargruppen ska bestå av forskare från olika ämnen eller lärosäten, inom eller utanför Sverige, som arbetar mot ett gemensamt forskningsmål.
En motsvarande utlysning gjordes 2022. Observera att det inte går att söka detta bidrag och samtidigt ett fritt projektbidrag inom humaniora och samhällsvetenskap.
Projektbidrag civila samhället
Inriktningen på detta bidrag syftar till att stödja forskning om det civila samhället. En liknande utlysning gjordes 2021.
Bidrag till forskningsmiljö inom konstnärlig forskning
Syftet med detta bidrag är att skapa ett mervärde av samarbete i en större gruppering än i ett vanligt projekt. Söka bidraget kan en konstellation av flera forskare från olika ämnen eller lärosäten, inom eller utanför Sverige som arbetar mot ett gemensamt forskningsmål på lång sikt. En motsvarande utlysning gjordes 2022. Observera att det inte går att söka detta bidrag och samtidigt ett projektbidrag med samma projektidé inom konstnärlig forskning.
Rådsprofessor inom naturvetenskap och teknikvetenskap
Bidraget riktar sig till forskare som avlagt doktorsexamen för minst tolv år sedan. Syftet är att ge de mest framstående forskarna förutsättningar att bedriva långsiktig, nydanande forskning med stor potential att åstadkomma vetenskapliga genombrott. Bidraget är på åtta år och ska också möjliggöra etablering och uppbyggnad av en större forskningsmiljö av högsta kvalitet kring en ledande forskare. Rådsprofessor inom naturvetenskap och teknikvetenskap utlystes vart tredje år, senast var 2021. Observera att det inte går att söka detta bidrag och samtidigt ett bidrag till forskningsmiljö.
Konsolideringsbidrag inom naturvetenskap och teknikvetenskap
Detta karriärstöd riktar sig till forskare som avlagt doktorsexamen för mellan sju och tolv år sedan. Syftet är att ge framstående yngre forskare möjlighet att stärka sin forskning och bredda sin verksamhet. Konsolideringsbidrag inom naturvetenskap och teknikvetenskap utlystes vartannat år, senast var 2022.
Bidrag till tvärvetenskapliga forskningsmiljöer
Vetenskapsrådet utlyser bidrag till tvärvetenskapliga forskningsmiljöer vart tredje år, senast var 2021. Syftet är att ge möjlighet för forskargrupper att utveckla forskning där teorier, metoder, sakkunskap och data från olika discipliner kombineras på ett sätt som öppnar för nya forskningsområden och forskningsansatser. Stödet är långsiktigt och riktar sig i första hand till nya tvärvetenskapliga grupperingar med forskare som har olika vetenskaplig bakgrund.
Vetenskapsrådet ansvarar för sex nationella forskningsprogram. Varje år gör vi olika typer av utlysningar inom programmen. Nästa år har vi utlysningar inom två av dem.
Projektbidrag för forskning om virala zoonoser
Inriktningen omfattar den här gången forskning om mekanismer för sjukdomar och infektioner som kan spridas mellan djur och människor, det vill säga zoonoser. Även forskning om exempelvis prevention och övervakning av smittspridning samt om hur ändringar i klimat och miljö påverkar risken för nya pandemier kan få stöd. Utlysningen görs inom ramen för det nationella forskningsprogrammet om virus och pandemier.
Projektbidrag för forskning om antimikrobiell resistens – från biologiska mekanismer till samhällsaspekter
Projektbidraget syftar till att stödja forskning om antimikrobiell resistens inom human- och veterinärmedicin, farmaci, folkhälsovetenskap, samhällsvetenskap, humaniora, naturvetenskap, teknik eller miljövetenskap. Utlysningen görs inom ramen för det nationella forskningsprogrammet om antibiotikaresistens.
Forskarskolor inom infektionsområdet
Forskarskolorna ska stärka forskningskompetensen i Sverige inom antibiotikaresistens och virus och pandemier. Bidraget kan sökas av lärosäten och andra forskningsorganisationer, inte av enskilda forskare. Utlysningen görs inom ramen för de nationella forskningsprogrammen om antibiotikaresistens respektive om virus och pandemier.
Proof of concept inom infektionsområdet
Syftet med bidraget är att överbrygga gapet mellan grundforskning och nyttiggörande eller kommersialisering av forskningsresultat inom infektionsområdet. Utlysningen görs inom ramen för de nationella forskningsprogrammen om antibiotikaresistens respektive om virus och pandemier och gäller medicin och hälsa samt naturvetenskap och teknikvetenskap.
Mer inom samma ämne
-
Evenemang |
Publicerad 16 september 2024
Välkommen till ett digitalt informationsmöte om utlysningen bidrag till forskningsinfrastruktur av nationellt intresse 2025.
-
Artikel |
Publicerad 28 augusti 2024
När du söker bidrag från oss bedöms din ansökan av aktiva forskare med hög sakkunskap inom relevant forskningsfält. Vi har tydliga riktlinjer för arbetet och utvärderar processen kontinuerligt. Bedömningen ska hålla hög kvalitet och genomföras på ett...
-
Evenemang |
Publicerad 14 augusti 2024
Välkommen till ett digitalt informationsmöte om höstens utlysningar av internationell postdok inom humaniora och samhällsvetenskap, inklusive utbildningsvetenskap, inom medicin och hälsa samt inom naturvetenskap och teknikvetenskap.
Nyckelord: