Nyhet
Nyhet
Publicerad den
Uppdaterad den
EU-medel till det svenska projektet Polar Connect
Vetenskapsrådet har tillsammans med NORDUnet och Polarforskningssekretariatet beviljats EU-medel för den första delen i projektet Polar Connect. Målet är en fiberoptisk förbindelse i Arktis som knyter samman den nordiska regionen med Japan och Sydkorea.
I takt med att det geopolitiska läget förändrats, har behovet av en säker och motståndskraftig dataförbindelse ökat. I december blev det klart att EU-kommissionen finansierar 42 europeiska projekt med upp till 260 miljoner euro för att förbättra den digitala infrastrukturen i Europa. Ett av de svenska projekten som beviljas medel är Polar Connect – ett samarbete mellan Vetenskapsrådet (Sunet), Polarforskningssekretariatet och NORDUnet.
Projektet North Pole Fiber är starten på Polar Connect, där den långsiktiga planen är att knyta samman den nordiska regionen med Japan och Sydkorea genom en fiberoptisk kabel över Arktiska oceanen. Denna kabelsträckning kommer att öka robustheten i den globala nätinfrastrukturen och skapa en snabbare väg för dataöverföring till Asien. Dessutom kommer projektet att skapa mervärde för forskare genom så kallade SMART (Science Monitoring And Reliable Telecommunications) Subsea Cables, som gör det möjligt att löpande få fram mätdata om bland annat temperaturer och flöden i området runt undervattenskabeln. Dessa mätningar kommer att ge en bättre bild av de klimatförändringar som sker i Arktis.
Polar Connect kommer också undersöka möjligheten till förgreningar av kabeln till Nordamerika och andra delar av indo-pacifiska regionen.
EU-medlen ska bland annat användas för att finansiera utbyggnaden av infrastrukturen från Sverige till Norge.
Läs mer om Polar Connect på Nordunets webbplats Länk till annan webbplats.
Om Sunet
Sunet (Swedish University Computer Network) är en del av Vetenskapsrådet och samtidigt en forskningsinfrastruktur som tillgodoser svenska lärosätens behov av datakommunikation och it-tjänster.
Mer inom samma ämne
-
Nyhet |
Publicerad 30 augusti 2024
DARIAH står för Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities och är en europeisk forskningsinfrastruktur som stödjer digital forskning och undervisning inom humaniora och konst. Det svenska medlemskapet innebär att infrastrukturen blir...
-
Evenemang |
Publicerad 30 augusti 2024
Hur kan ESS och MAX IV stärka den svenska life science- och medicintekniksektorn? Den frågan är i fokus vid årets ESS/MAX IV Summit i Mölndal.
-
Nyhet |
Publicerad 29 augusti 2024
Den nationella forskningsinfrastrukturen Scilifelab får 70 miljoner kronor via EU-programmet Marie Sklodowska-Curie-åtgärder (MSCA) för en satsning på ett utbildningsprogram för postdoktorer. Programmet är tänkt att bidra till innovativ forskning och...