Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

EU-medel till det svenska projektet Polar Connect

Vetenskapsrådet har tillsammans med NORDUnet och Polarforskningssekretariatet beviljats EU-medel för den första delen i projektet Polar Connect. Målet är en fiberoptisk förbindelse i Arktis som knyter samman den nordiska regionen med Japan och Sydkorea.

I takt med att det geopolitiska läget förändrats, har behovet av en säker och motståndskraftig dataförbindelse ökat. I december blev det klart att EU-kommissionen finansierar 42 europeiska projekt med upp till 260 miljoner euro för att förbättra den digitala infrastrukturen i Europa. Ett av de svenska projekten som beviljas medel är Polar Connect – ett samarbete mellan Vetenskapsrådet (Sunet), Polarforskningssekretariatet och NORDUnet.

Projektet North Pole Fiber är starten på Polar Connect, där den långsiktiga planen är att knyta samman den nordiska regionen med Japan och Sydkorea genom en fiberoptisk kabel över Arktiska oceanen. Denna kabelsträckning kommer att öka robustheten i den globala nätinfrastrukturen och skapa en snabbare väg för dataöverföring till Asien. Dessutom kommer projektet att skapa mervärde för forskare genom så kallade SMART (Science Monitoring And Reliable Telecommunications) Subsea Cables, som gör det möjligt att löpande få fram mätdata om bland annat temperaturer och flöden i området runt undervattenskabeln. Dessa mätningar kommer att ge en bättre bild av de klimatförändringar som sker i Arktis.

Polar Connect kommer också undersöka möjligheten till förgreningar av kabeln till Nordamerika och andra delar av indo-pacifiska regionen.

EU-medlen ska bland annat användas för att finansiera utbyggnaden av infrastrukturen från Sverige till Norge.

Läs regeringens pressmeddelande: "14 miljoner Euro till svensk utveckling av 5G och undervattensinfrastruktur för elektronisk kommunikation" Länk till annan webbplats.

Läs mer om Polar Connect på Nordunets webbplats Länk till annan webbplats.

Jordglob som visar sträckan för den fiberoptiska kabeln.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Om Sunet

Sunet (Swedish University Computer Network) är en del av Vetenskapsrådet och samtidigt en forskningsinfrastruktur som tillgodoser svenska lärosätens behov av datakommunikation och it-tjänster.

Läs mer på Sunet.se Länk till annan webbplats.

Mer inom samma ämne

  1. Storskaliga beräkningsresurser

    Forskar du inom beräkningsvetenskap? Då kan du ansöka om att få tillgång till svenska och europeiska beräkningsresurser vid NAISS och EuroHPC. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga.

  2. Slutrapport från behovsinventering avseende data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Utbildningsvetenskaplig forskning har under de senaste 20 åren vuxit fram som ett väl etablerat forskningsfält. I forskningsöversikten 2023 betonade Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté behovet av att utveckla infrastrukturer som stärke...

  3. Data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Under 2023 genomförde Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté en kartläggning och behovsinventering avseende data samt behov av infrastrukturer för utbildningsvetenskap. Vid detta seminarium presenterar utredare Jan Hylén rapporten.