Kriterier för FAIR forskningsdata

Redovisning av regeringsuppdrag att ta fram bedömningskriterier för att följa vägen mot ett öppet vetenskapssystem

Vetenskapsrådet har tagit fram kriterier för bedömning av hur forskningsdata, som helt eller delvis tagits fram med offentlig finansiering, uppfyller de så kallade FAIR-principerna.

FAIR-principerna innebär att forskningsdata ska vara

  • sökbara (Findable)
  • tillgängliga (Accessible)
  • interoperabla (Interoperable)
  • återanvändningsbara (Reusable).

Rapporten är en redovisning av ett regeringsuppdrag (U2017/05169/F) och innehåller kriterier och vägledning för implementering av FAIR-principerna. Den innehåller även reflektioner och rekommendationer kring hur kriterierna och vägledningen kan användas.

Kriterierna är tänkta att kunna användas för att bedöma i vilken utsträckning forskningsdata uppfyller FAIR-principerna, och som stöd i planering och utförande av forskning och datahantering i enlighet med FAIR-principerna.

Mer inom samma ämne

  1. Forskares syn på publicering med öppen tillgång – en enkätstudie

    Denna rapport sammanfattar resultaten av en enkätundersökning riktad till forskare vid svenska lärosäten, som Vetenskapsrådet genomfört i samverkan med Riksbankens Jubileumsfond och Östersjöstiftelsen. Syftet med enkäten var att undersöka forskares i...

  2. Nödvändigt att hitta ett kostnadseffektivt och högkvalitativt sätt för forskare att publicera öppet

    Ökad spridning av forskningsresultat bidrar till att resultaten kommer till nytta i samhället och ökar forskningens kvalitet, bland annat genom att forskningsresultat som går att läsa gratis på internet även når forskare utanför det egna fältet. Möjl...

  3. Finansiärer i gemensam satsning på öppen tillgång

    Forskningsfinansiärerna Vetenskapsrådet, Forte, Formas och Vinnova har fattat ett inriktningsbeslut om att gemensamt finansiera publicering hos förlag som endast ger ut helt öppet tillgängliga tidskrifter.

Till toppen