Genomlysning av rambidragen och forskarskolan inom satsningen SIMSAM 2014–2018

Vetenskapsrådets speciella satsning på registerbaserad forskning – Swedish Initiative for Research on Microdata in the Social and Medical Sciences (SIMSAM) – startade 2009 och avslutades 2018. Satsningen har inneburit stöd till forskning under två femårsperioder genom strategiska rambidrag till forskargrupper samt en nationell forskarskola.

På Vetenskapsrådet genomförde vi under 2018 en genomlysning av rambidragen och forskarskolan i SIMSAM avseende perioden 2014–2018. Denna rapport har utgjort en grund för vår utlysning av bidrag till registerbaserad forskning år 2019 och utgör ett viktigt kunskapsunderlag för det fortgående arbetet med att formulera en nationell forskningsagenda för registerbaserad forskning.

Mer inom samma ämne

  1. Data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Under 2023 genomfördes på uppdrag av UVK en kartläggning och behovsinventering avseende data samt behov av infrastrukturer för utbildningsvetenskap. Vid detta seminarium presenterar utredare Jan Hylén rapporten.

  2. Drygt 75 procent av kliniska studier registrerade efter ett år

    Från och med 2022 ska alla kliniska studier som Vetenskapsrådet finansierar registreras i en publik databas. En färsk uppföljning visar att majoriteten av de kliniska studier som beviljades medel 2022 har registrerats.

  3. God forskning i vården - så blir Sverige ledande i behandlingsforskning

    Vetenskapsrådet är värd för konferensen som ingår i en konferensserie som initierats av och arrangeras tillsammans med Svenska läkaresällskapet och Kungliga vetenskapsakademin.

Till toppen