Miljöns mänskliga dimension
En studie av humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning
Under det senaste decenniet från 2002 har den humanistiska och samhällsvetenskapliga miljöforskningen ökat i Sverige liksom i många andra länder. Ett stort antal forskningsprojekt har genomförts, tvärvetenskapligt inriktade centrumbildningar och forskningsprogram har inrättats och nya samarbetsformer mellan forskare och praktiker har prövats. Forskningen kring miljön har därigenom breddats och fördjupats men också blivit svår att överblicka.
I "Miljöns mänskliga dimension" kartläggs och analyseras den humanvetenskapliga miljöforskningens inriktningar och former, villkor och förutsättningar i Sverige. Jämförelser görs också med andra länder, främst Danmark och Norge. Tanken är att boken, som riktar sig till både forskare och praktiker, skall kunna utgöra en plattform för reflektion över och diskussion kring denna forsknings hittillsvarande och framtida utveckling i Sverige.
Utvägarprogrammets finansiärer utgjordes av: Energimyndigheten, Formas, Mistra, Naturvårdsverket, Vetenskapsrådet och Vinnova. När programmet startades finansierades det av flera numera nedlagda myndigheter, vars uppgifter övertagits av Formas, Vetenskapsrådet och Vinnova.
Mer inom samma ämne
-
Publikation |
Publicerad 31 januari 2023
Vetenskapsrådets forskningsöversikt inom medicin och hälsa beskriver nuläget för forskningen och gör en prognos för utvecklingen de kommande 5–10 åren. Översikten innehåller även vetenskapliga och forskningspolitiska rekommendationer om insatser som ...
-
Publikation |
Publicerad 27 januari 2023
Vetenskapsrådets forskningsöversikt inom humaniora och samhällsvetenskap beskriver nuläget för forskningen och gör en prognos för utvecklingen de kommande 5–10 åren. Översikten innehåller även vetenskapliga och forskningspolitiska rekommendationer om...
-
Artikel |
Publicerad 19 december 2022
Vetenskapsrådet finansierar forskning inom alla vetenskapsrområden. Här ger vi exempel på forskningsprojekt inom de olika områdena – projekten beviljades bidrag under hösten 2022.