Miljöns mänskliga dimension

En studie av humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning

Under det senaste decenniet från 2002 har den humanistiska och samhällsvetenskapliga miljöforskningen ökat i Sverige liksom i många andra länder. Ett stort antal forskningsprojekt har genomförts, tvärvetenskapligt inriktade centrumbildningar och forskningsprogram har inrättats och nya samarbetsformer mellan forskare och praktiker har prövats. Forskningen kring miljön har därigenom breddats och fördjupats men också blivit svår att överblicka.

I "Miljöns mänskliga dimension" kartläggs och analyseras den humanvetenskapliga miljöforskningens inriktningar och former, villkor och förutsättningar i Sverige. Jämförelser görs också med andra länder, främst Danmark och Norge. Tanken är att boken, som riktar sig till både forskare och praktiker, skall kunna utgöra en plattform för reflektion över och diskussion kring denna forsknings hittillsvarande och framtida utveckling i Sverige.

Utvägarprogrammets finansiärer utgjordes av: Energimyndigheten, Formas, Mistra, Naturvårdsverket, Vetenskapsrådet och Vinnova. När programmet startades finansierades det av flera numera nedlagda myndigheter, vars uppgifter övertagits av Formas, Vetenskapsrådet och Vinnova.

Mer inom samma ämne

  1. Ny utlysning – bidrag till forskningsmiljö inom 6G

    I augusti öppnar Vetenskapsrådet en utlysning av bidrag till forskningsmiljöer inom 6G. Utlysningen är en del av regeringens satsning på utveckling av nästa generations trådlösa system. Bidraget ska användas för att bygga upp starka forskningsmiljöer...

  2. Nominera forskare till Athenapriset 2024

    Athenapriset går till forskning och innovationer som kommit till genom samarbete mellan hälso- och sjukvården, akademin och näringslivet. Var med och påverka vem som får priset i år! Sista nomineringsdag är 26 maj.

  3. Invigning av Climes – svenskt centrum för extrema klimathändelser

    Den 26 april invigs ett av de excellenscentren som Vetenskapsrådets finansierar från och med i år: Svenskt centrum för extrema klimathändelser (CLIMES) – en plattform för forskning och utbildning för att främja forskningen om extrema klimathändelser ...