Evaluation of impacts of medical research

Denna rapport presenterar olika aspekter av hur den medicinska forskningens genomslag och resultat kan mätas. Rapporten är skriven av en arbetsgrupp utsedd vid ett internationellt seminarium (Economic Returns of Medical Research) organiserat 2007 av Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin. Arbetsgruppen fick i uppdrag att formulera vilka nyckelfrågor som behöver ställas och vilka tillvägagångssätt som kan användas i arbetet med att utvärdera betydelsen av medicinsk forskning i samhället.

Arbetet utfördes mellan 2007 och 2009 och ett uppföljande seminarium hölls 2009. I denna rapport sammanfattar arbetsgruppen sina slutsatser. Två konferensrapporter har tidigare publicerats. Utvärderare behöver kunna uppskatta ekonomisk avkastning mer exakt, och ett ökat internationellt samarbete krävs för att förbättra kunskaperna kring en rad centrala frågor. Till dessa frågor hör förståelsen av hur innovationer blir till, hur man bäst analyserar forskningens sociala och kulturella genomslag och hur forskningsresultat kan attribueras till individuella finansiärer.

Mer inom samma ämne

  1. Kvalitet, implementering och nytta: En FoU-handbok för statliga myndigheter

    Handboken är tänkt att vara ett stöd för dig som arbetar med forskning och utveckling på en svensk myndighet. Den innehåller tips och råd om hur du bäst planerar, implementerar och utvärderar forskningsinsatser och enskilda forskningsprojekt. Innehå...

  2. Nominera ledamöter till beredningsgrupper inom MH 2024

    Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa välkomnar nu förslag på ledamöter till beredningsgrupperna 2024. Läs instruktionerna och skicka gärna in ditt förslag så snart som möjligt, dock senast 30 november 2023.

  3. Strategisk forskningsagenda: Nationellt forskningsprogram om virus och pandemier

    Målet med forskningsprogrammet om virus och pandemier är att bidra med ny kunskap om virussjukdomar. Mer kunskap behövs både om hur de sprids och om hur framtida pandemier kan motverkas. Denna strategiska forskningsagenda är vägledande i arbetet fra...