Evaluation of impacts of medical research
Denna rapport presenterar olika aspekter av hur den medicinska forskningens genomslag och resultat kan mätas. Rapporten är skriven av en arbetsgrupp utsedd vid ett internationellt seminarium (Economic Returns of Medical Research) organiserat 2007 av Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin. Arbetsgruppen fick i uppdrag att formulera vilka nyckelfrågor som behöver ställas och vilka tillvägagångssätt som kan användas i arbetet med att utvärdera betydelsen av medicinsk forskning i samhället.
Arbetet utfördes mellan 2007 och 2009 och ett uppföljande seminarium hölls 2009. I denna rapport sammanfattar arbetsgruppen sina slutsatser. Två konferensrapporter har tidigare publicerats. Utvärderare behöver kunna uppskatta ekonomisk avkastning mer exakt, och ett ökat internationellt samarbete krävs för att förbättra kunskaperna kring en rad centrala frågor. Till dessa frågor hör förståelsen av hur innovationer blir till, hur man bäst analyserar forskningens sociala och kulturella genomslag och hur forskningsresultat kan attribueras till individuella finansiärer.
Mer inom samma ämne
-
Nyhet |
Publicerad 19 december 2024
I år har Vetenskapsrådet tagit emot cirka 5 800 ansökningar om forskningsbidrag. 860 av dem har beviljats. Sammanlagt handlar det om 4,55 miljarder kronor till forskning vid svenska lärosäten och 2,81 miljarder till forskningsinfrastruktur.
-
Nyhet |
Publicerad 17 december 2024
Elektorsförsamlingen har nu valt ledamöter till Vetenskapsrådets styrelse och ämnesråd för perioden 2025–2027. Mandatperioden är tre år och ledamöterna kan väljas om för ytterligare tre år.
-
Nyhet |
Publicerad 5 december 2024
En majoritet i Sverige accepterar djurförsök i medicinsk forskning. Det visar en undersökning som Vetenskapsrådet genomfört. Samtidigt är frågan komplex, och det finns kunskapsluckor.