Rekrytering av forskare och lärare med doktorsexamen vid svenska lärosäten

En strukturell analys av lärosätenas rekrytering – internt, nationellt och internationellt

Forskares mobilitet mellan lärosäten, samhällssektorer och över nationsgränser är en fråga som ofta framhålls som ett medel för att främja forskningens kvalitet och nytta. Denna studie är en del i Vetenskapsrådets långsiktiga arbete med att ta fram analyser som belyser frågor om forskares förutsättningar.

Analysen bygger på registerdata från SCB. Den visar bland annat att strax över 50 procent av högskolans lärare och forskare har doktorsexamen från samma lärosäte som de är anställda vid. Analysen redovisar skillnader i rekryteringsmönster mellan ämnesområden, anställningskategorier och lärosätestyper.

Mer inom samma ämne

  1. Finansiering för utresande mobilitet – tendenser, utmaningar och styrkor

    Välkommen till ett webbinarium om möjligheterna att finansiera mobilitet inom högre utbildning och forskning. Webbiniariet vänder sig till alla som arbetar med internationalisering inom högre utbildning, forskning och innovation.

  2. Debattreplik: Pengar till forskning ska fördelas utifrån kvalitet

    Vi vill att regeringen ger Vetenskapsrådet i uppdrag att utreda om, och i så fall hur, delar av basanslaget kan öka forskningens kvalitet. Det skriver Vetenskapsrådets generaldirektör Katarina Bjelke i en replik på Jonas Franssons debattinlägg i tidn...

  3. Ny statistik över ansökningar och beslut

    Nu har vi publicerat samlad statistik om ansökningar och bidragsbeslut för 2023. För att göra statistiken mer användbar har vi bland annat gjort en annan ämnesindelning än tidigare år.