An outlook for the national roadmap for e-infrastructures for research

Vetenskapsrådet har identifierat ett ökat behov av e-infrastrukturer för forskning. Samtidigt finns många aktörer som redan levererar olika tjänster på olika nivåer. Ytterligare en utmaning är den globala policyn om öppen vetenskap, som ställer större krav på nationell samordning för att möta internationell policy. Utvecklingen mot öppen vetenskap ställer också krav på nationell samordning mellan forskningens infrastrukturer och e-infrastrukturer.

Tillsammans med Universitetens referensgrupp för forskningsinfrastruktur (URFI) har Vetenskapsrådet låtit en oberoende internationell expertpanel se över nationella e-infrastrukturer och deras respective kopplingar till lokala, regionala och internationella infrastrukturer.

Under arbetets gång har expertpanelen observerat skillnader i ägandeskap och finansiering. Panelen konstaterar att fragmenteringen skapar problem i form av oklarheter, överlappande mandat, luckor i e-infrastrukturtjänster samt förvirring mellan e-infrastrukturerna och universiteten och inom Vetenskapsrådet. Vilket i sin tur blir ett bekymmer för forskare som använder e-infrastrukturerna.

Panelen lämnar elva specifika rekommendationer för hur Sverige kan utveckla en nationell strategi och ”kompassriktning” för e-infrastrukturer för forskning och tackla de nuvarande utmaningarna.

Rapporten är skriven på engelska, med sammanfattning på svenska.

Mer inom samma ämne

  1. Var med och påverka utbudet av instrument på ESS

    Nu kan forskare i Sverige lämna synpunkter och påverka ESS strategiska färdplan för utveckling av framtida instrument vid anläggningen. Att som forskare engagera sig tidigt är ett sätt att påverka processen och få de verktyg och metoder man behöver, ...

  2. Svenska listan avvecklas

    Sedan 2019 har Vetenskapsrådet årligen sammanställt Svenska listan, ett register över sakkunniggranskade tidskrifter i Swepub – databasen för vetenskapliga publikationer vid svenska lärosäten. Från och med i år slutar vi att ta fram registret.

  3. Bort med flaskhalsarna – så får vi fler att använda ESS och MAX IV

    Det behövs bättre stöd för användaranpassad dataanalys vid forskningsinfrastrukturerna ESS och MAX IV. Det konstaterar författarna till en ny rapport. De har också identifierat flera andra flaskhalsar som hindrar forskare från att nyttja anläggningar...