An outlook for the national roadmap for e-infrastructures for research

Vetenskapsrådet har identifierat ett ökat behov av e-infrastrukturer för forskning. Samtidigt finns många aktörer som redan levererar olika tjänster på olika nivåer. Ytterligare en utmaning är den globala policyn om öppen vetenskap, som ställer större krav på nationell samordning för att möta internationell policy. Utvecklingen mot öppen vetenskap ställer också krav på nationell samordning mellan forskningens infrastrukturer och e-infrastrukturer.

Tillsammans med Universitetens referensgrupp för forskningsinfrastruktur (URFI) har Vetenskapsrådet låtit en oberoende internationell expertpanel se över nationella e-infrastrukturer och deras respective kopplingar till lokala, regionala och internationella infrastrukturer.

Under arbetets gång har expertpanelen observerat skillnader i ägandeskap och finansiering. Panelen konstaterar att fragmenteringen skapar problem i form av oklarheter, överlappande mandat, luckor i e-infrastrukturtjänster samt förvirring mellan e-infrastrukturerna och universiteten och inom Vetenskapsrådet. Vilket i sin tur blir ett bekymmer för forskare som använder e-infrastrukturerna.

Panelen lämnar elva specifika rekommendationer för hur Sverige kan utveckla en nationell strategi och ”kompassriktning” för e-infrastrukturer för forskning och tackla de nuvarande utmaningarna.

Rapporten är skriven på engelska, med sammanfattning på svenska.

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådet i Almedalen 2024

    Årets Almedalsvecka på Gotland pågår mellan 25 juni–28 juni. Vetenskapsrådet arrangerar ett eget seminarium om forskningskommunikation och ett forskningspolitiskt seminarium tillsammans med de andra statliga forskningsråden. Representanter från Veten...

  2. Publiceringsplattformens roll i forskningssystemet

    Denna rapport lyfter möjligheter och utmaningar med publiceringsplattformar för öppen tillgång till vetenskapliga resultat. Den bidrar till att öka förståelsen för hur publiceringsplattformar kan användas och ger information om ägande, kostnadsnivåer...

  3. Forskarnas väg till öppen tillgång till publikationer

    Hur genomför vi övergången till öppen tillgång till publikationer? Vilket stöd behövs och vilka incitament kan underlätta? Det kommer en panel med representanter för olika delar av forskningssystemet att diskutera vid ett digitalt seminarium.