Accelerator-based infrastructures in the fields of particle and nuclear physics

Rådet för forskningens infrastrukturer (RFI) inom Vetenskapsrådet avsätter en betydande del av sin årliga budget till acceleratorbaserade infrastrukturer inom partikel- och kärnfysik. Medlen går till medlemsavgifter, driftskostnader och investeringar. De svenska aktiviteterna på dessa områden är huvudsakligen inriktade mot CERN (Genève, Schweiz) och FAIR (Darmstadt, Tyskland).

2019 beslutade RFI att genomföra en utredning och landskapsanalys av forskningsinfrastrukturen de finansierar inom dessa områden. Rapporten är ett stöd till rådets arbete med att säkerställa att finansieringen är strategiskt riktig och till maximal nytta för forskarsamhället. En panel med sju nordiska experter har arbetat med uppgiften med hjälp av data från relevant dokumentation, hearings, intervjuer och frågeformulär. Rapporten innehåller flera konkreta rekommendationer från författarna till RFI.

Mer inom samma ämne

  1. Storskaliga beräkningsresurser

    Forskar du inom beräkningsvetenskap? Då kan du ansöka om att få tillgång till svenska och europeiska beräkningsresurser vid NAISS och EuroHPC. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga.

  2. Slutrapport från behovsinventering avseende data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Utbildningsvetenskaplig forskning har under de senaste 20 åren vuxit fram som ett väl etablerat forskningsfält. I forskningsöversikten 2023 betonade Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté behovet av att utveckla infrastrukturer som stärke...

  3. Data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Under 2023 genomförde Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté en kartläggning och behovsinventering avseende data samt behov av infrastrukturer för utbildningsvetenskap. Vid detta seminarium presenterar utredare Jan Hylén rapporten.