National benefits from Swedish membership in international research infrastructures 2016–2019

Sverige är medlem i flera internationella forskningsinfrastrukturer. Hur ser utbytet ut när det gäller exempelvis svensk användning och vetenskaplig produktion eller annan retur i form av kunskaps- och tekniköverföring? Denna rapport bygger på en utredning av det svenska utbytet från 30 internationella forskningsinfrastrukturer som Sverige är medlem i.

Utredningen initierades av Rådet för forskningens infrastrukturer, RFI, vid Vetenskapsrådet och är en uppföljning av en liknande utredning från 2016.

Rapporten innehåller också ett antal rekommendationer från RFI, både av generell karaktär och om enskilda medlemskap.

Mer inom samma ämne

  1. Sverige etablerar en AI-fabrik med stöd av EuroHPC JU

    European High Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU) har utsett sju konsortier i Europa som ska etablera AI-fabriker med AI-optimerade superdatorer. En av de sju AI-fabrikerna är svenska MIMER vid Linköpings universitet.

  2. Vetenskapsrådet tilldelas EU-medel för Polar Connect Step 1

    Nu inleds nästa delprojekt i Polar Connect – där fem nordiska aktörer går samman för att säkra framtidens globala digitala infrastruktur. Projektet innebär också möjligheter att samla in data för forskning om Arktis.

  3. Life science-strategin är en viktig vägledning – nu krävs faktiska åtgärder och prioritering av resurser

    Regeringens uppdaterade life science-strategi är en viktig vägledning för att stärka medicinsk och klinisk forskning samt innovation i Sverige. Strategin betonar samverkan mellan hälso- och sjukvården, akademin och näringslivet, samt internationellt ...