Stängd utlysning
15 januari - 18 februari 2020
Bidrag för aktiviteter inom MINT-ämnen vid nationella forskningsinfrastrukturer
Syftet med utlysningen är att öka högstadie- och gymnasieelevers intresse för matematik, ingenjörsvetenskap, naturvetenskap och teknikvetenskap (MINT) genom att finansiera aktiviteter hos nationella forskningsinfrastrukturer med pågående bidrag från Vetenskapsrådet.
Aktiviteterna ska vara utformade för att öka intresset och locka nya grupper av elever att välja MINT-ämnen i gymnasiet eller vid högre studier.
Stödform: Infrastrukturstöd
Område: Forskningsinfrastruktur
Inriktning: MINT (Matematik, ingenjörsvetenskap, naturvetenskap, teknikvetenskap)
Söks av: Organisation som har ett pågående bidrag till infrastruktur av nationellt intresse från Vetenskapsrådet. Koordinator för aktiviteterna bjuds in som projektledare för ansökan
Medverkande forskare: Inga medverkande forskare kan bjudas in att medverka i ansökan.
Bidragstid: 1-2 år med möjlighet till förlängning i ytterligare 1-2 år efter inbjudan från Vetenskapsrådet.
Bidragsbelopp: Minst 200 000 kronor per år, max 400 000 kronor per år
Budgetram för utlysningen: 1 000 000 kronor per år i 2 år
Bidragsperioden startar: 2020
Ansökningsperiod: 15 januari 2020 (kl. 14.00) – 18 februari 2020 (kl. 14.00)
Bidragsbeslutet publiceras: Senast i slutet av maj 2020
Krav och Villkor
Specifika instruktioner för utlysningen
Förutom den specifika utlysningstexten behöver du också ta del av vår Ansökningsguide.
Nedanstående krav måste uppfyllas för att organisationen ska vara behörig att ansöka om bidraget. Vi utför kontroller och avslår de ansökningar som inte uppfyller kraven.
Inriktning
Bidraget ska användas för att finansiera en eller flera aktiviteter inom forskningsinfrastrukturens verksamhet, som är riktade till högstadie- och/eller gymnasieelever. Aktiviteterna ska syfta till att öka elevernas intresse för ämnena matematik, ingenjörsvetenskap, naturvetenskap och/eller teknikvetenskap (MINT), samt leda till att fler söker sig till högre utbildningar inom dessa ämnen. Beroende på forskningsinfrastrukturens förutsättningar kan aktiviteterna utformas på olika sätt och de får gärna innehålla experimentella och/eller interaktiva moment.
Sökande
Bidraget söks av en godkänd medelsförvaltare Öppnas i nytt fönster. som har (det vill säga är samordnande för) ett pågående bidrag till forskningsinfrastruktur av nationellt intresse från Vetenskapsrådet. Det pågående bidraget måste täcka hela bidragsperioden för det sökta bidraget.
Ansökan ska inkludera en namngiven projektledare som ska vara koordinator för aktiviteterna med ansvar för planering, samordning och uppföljning av de planerade aktiviteterna. Projektledaren/koordinatorn ska vara anställd av medelsförvaltaren när bidragsperioden börjar och sedan under hela bidragsperioden och ytterligare dispositionstid, såvida inte Vetenskapsrådet medger undantag. Projektledaren/koordinatorn behöver inte vara anställd vid ansökningstillfället.
Här listas de befintliga forskningsinfrastrukturer som är välkomna med en ansökan.
- BioMS - infrastruktur inom biologisk masspektrometri
- BIS - Biobank Sverige
- DESIREE
- EISCAT - European Incoherent Scatter Scientific Association
- ESS - European Spallation Source
- ICOS - Integrated Carbon Observation System
- Jonteknologiskt Centrum
- MAX IV
- Myfab
- NBIS - Nationell BioinformatikInfrastruktur Sverige
- NGI - National Genomics Infrastructure
- NMI - Nationell infrastruktur för mikroskopi inom livsvetenskaperna
- Nordsim/Vega
- Onsala
- Riksriggen
- SBDI - Swedish Biodiversity Data Infrastructure
- SITES - Swedish Infrastructure for Ecosystem Science
- SNIC/PRACE - Swedish Infrastructure for Computing
Antal ansökningar och tidigare bidrag
Medelsförvaltaren får lämna in flera ansökningar inom utlysningen, men endast en ansökan per nationell forskningsinfrastruktur får lämnas in.
Medverkande forskare
Denna ansökan kan inte inkludera medverkande forskare. Eventuella samarbetspartner och deras roller beskrivs i aktivitetsplanen (se anvisningar under ”Aktivitetsplan” nedan).
Kostnader och bidragsbelopp
Bidrag kan sökas för att finansiera aktiviteter inom ramen för den nationella forskningsinfrastrukturens verksamhet. Bidraget får inte användas till stipendier, forskning, eller finansiering av drift av infrastruktur.
Ansökan kan göras om upp till 400 000 kronor per år, inklusive indirekta kostnader. Det lägsta belopp som kan sökas är 200 000 kronor per år.
Vetenskapsrådet förutsätter att medelsförvaltaren täcker eventuella kostnader utöver det erhållna bidraget.
Bidragstid
Bidrag kan sökas för minst 1 år och som mest 2 år. Bidraget kan eventuellt komma att förlängas. Beloppen kan komma att förändras för den andra bidragsperioden.
Första utbetalning sker tidigast i juni 2020.
Vi ber sökande att orientera sig i ansökningsformuläret i Prisma parallellt med att läsa nedanstående instruktioner, som beskriver det utlysningsspecifika innehållet i ansökan. Mer information om praktiskt tillvägagångssätt finns i vår Ansökningsguide Öppnas i nytt fönster..
Språk
Ansökan bör utformas på svenska, men engelska kan också användas.
Ansökans delar
Ansökningsformuläret innehåller följande flikar:
- Beskrivande information
- Aktivitetsbeskrivning
- Budget och resurser
- Medelsförvaltare
- Medverkande (i denna utlysning endast administratörer)
- Cv
Nedan beskrivs vilken information som efterfrågas under respektive flik.
Beskrivande information
Abstract
Sammanfattningen av aktivitetsplanen ska innehålla en kort beskrivning av följande:
- Vilka aktiviteter ska genomföras?
- Hur ska aktiviteterna organiseras och genomföras?
- Vilka är målgrupperna?
- Hur syftar aktiviteterna till att öka elevernas intresse för ämnena matematik, ingenjörsvetenskap, naturvetenskap och/eller teknikvetenskap (MINT)?
Notera att abstract för beviljade ansökningar används när vi informerar om den forskning som Vetenskapsrådet finansierar.
Redogörelsen ska omfatta högst 1 500 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka 1/3 A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Diarienummer
Ange diarienumret för den pågående forskningsinfrastrukturens bidrag, som är kopplad till denna ansökan.
Aktivitetsbeskrivning
Relevans
Redogörelsen ska beskriva aktiviteternas relevans för utlysningens syfte; hur aktiviteterna är utformade för att öka intresset för MINT-ämnen och locka nya grupper av elever att läsa dessa ämnen i gymnasiet eller vid högre studier.
Texten får omfatta högst 4 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka 1 A4-sida i Arial, teckenstorlek 11.
Aktivitetsplan
Aktivitetsplanen ska bestå av en kortfattad beskrivning av vilka aktiviteter som planeras, på högst 3 sidnumrerade A4-sidor i Arial, teckenstorlek 11, enkelt radavstånd och 2,5 cm marginaler, eventuella referenser och bilder inkluderade.
Aktivitetsplanen ska innehålla följande rubriker och information som anges i nedanstående ordning:
- Aktiviteter: Beskriv vilken eller vilka aktiviteter som planeras.
- Organisation: Beskriv vilken personal som ska arbeta med aktiviteterna och hur arbetet ska ske.
- Kommunikation: Beskriv valda målgrupper och ange vilka kommunikationskanaler som kommer att användas för att nå ut till målgrupperna.
- Tidsplan: Ange planerad frekvens och längd för respektive aktivitet.
- Uppskattat utfall: Ange hur många högstadie- respektive gymnasieelever, och inom vilket geografiskt område, som uppskattas nås av respektive planerad aktivitet.
Budget och resurser
Personal
Ange planerad aktivitetsgrad (procent av heltid) för all personal som medverkar i aktiviteterna, det vill säga projektledare/koordinator, samt övrig personal som arbetar med aktiviteterna.
Ange också eventuell sökt lön för projektledare/koordinator, forskarstuderande eller annan personal verksam inom ramen för aktiviteterna, både som andel av heltidslön och som faktiska årsbelopp (inklusive sociala avgifter). Ange belopp i kronor, avrundat till närmaste tusental.
Övriga kostnader
Beskriv övriga kostnader (exempelvis lokalkostnader och driftskostnader så som resor och material). Ange belopp i kronor, avrundat till närmaste tusental.
Avskrivningskostnader för utrustning som ska användas inom verksamheten kan tas upp, förutsatt att
- utrustningen har minst tre års ekonomisk livslängd
- utrustningen har ett anskaffningsvärde över ett visst belopp
- behovet inte kan tillgodoses genom användande av nationell eller internationell forskningsinfrastruktur som Vetenskapsrådet stödjer och som därmed är öppen för alla.
Endast den del av avskrivningskostnaderna som motsvarar användningen av utrustningen i den sökta verksamheten får tas upp. Avskrivningskostnader för utrustning som helt finansieras av andra bidrag får inte tas upp.
Total kostnad för aktiviteterna
Ansökningssystemet summerar automatiskt de angivna budgetposterna i en tabell. Det totala belopp som ansöks om ska även inkludera indirekta kostnader. Dessa lägger sökande själv till i tabellen. Här lägger sökande även till eventuella andra kostnader som aktiviteterna medför (som finansiering inte söks för i denna ansökan).
Motivering av sökt budget
Motivera kort varje sökt kostnad i den budget som angivits. Redogörelsen får omfatta högst 4 000 tecken inklusive mellanslag. Det motsvarar cirka 1 A4-sida i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd.
Annan finansiering
Ange eventuell annan finansiering (sökt eller redan beviljad) av aktiviteterna utöver det som söks i denna ansökan. Ange belopp i kronor, avrundat till närmaste tusental.
Medelsförvaltare
Ange hemvist för forskningsinfrastrukturen.
Medverkande
Här kan den som bjudits in som projektledare för ansökan bjuda in medverkande administratörer. Observera att medverkande forskare inte kan bjudas in till denna ansökan.
Cv
- Arbetsliv: Nuvarande anställning (inklusive uppgift om det är tillsvidareanställning eller ej)
Din ansökan bedöms i konkurrens med övriga ansökningar utifrån nedanstående områden. För varje område finns ett antal bedömningsfrågor.
Bedömningsprocess
Ansökan granskas av en intern bedömningsgrupp. Minst tre bedömare granskar varje ansökan individuellt. Hela bedömningsgruppen träffas sedan för att diskutera och prioritera ansökningarna och slutligen lämna ett förslag till beslut till Generaldirektören. Varje ansökan får ett beslut med en motivering som återspeglar bedömningsgruppens diskussioner och samlade bedömning.
Bedömningsområden och vägledande frågor
Bedömningen av ansökan görs inom två områden (Aktivitetsplanens kvalitet och genomförbarhet och Relevans för utlysningens syfte). Inom varje område finns vägledande frågor som stöd till bedömarnas granskning av ansökan. Dessa kan även fungera som vägledning när ansökan skrivs.
Aktivitetsplanens kvalitet och genomförbarhet
Vägledande frågor:
- Är omfattningen av aktiviteterna rimliga i förhållande till sökt belopp?
- Har sökande visat att det finns kompetent personal för att genomföra aktiviteterna?
- Bedöms valda målgrupper vara rimliga för de föreslagna aktiviteterna?
- Bedöms kommunikationsinsatserna vara väldefinierade och realistiska för att nå ut till målgrupperna?
- Är tidsplanen och planeringen realistisk och lämplig i förhållande till aktivitetsplanens omfång?
- Är aktivitetsplanens utformning och val av tillvägagångssätt rimliga för att genomföra de aktiviteter och förväntade utfall?
Relevans för utlysningens syfte
Vägledande frågor:
- Hur bedöms aktiviteterna bidra till ett ökat intresse för matematik, ingenjörsvetenskap, naturvetenskap och teknikvetenskap (MINT) hos högstadie- och/eller gymnasieelever?
- I vilken utsträckning kommer de föreslagna aktiviteterna syfta till att locka nya grupper av elever att välja MINT-ämnen i gymnasiet eller vid högre studier?