Evenemanget är avslutat

Offentliga samtal – vad händer när de rika blir rikare?

I seminarieserien Offentliga samtal – forskare möter praktiker bjuder vi in två forskare som presenterar sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför publik. Höstens andra offentliga samtal handlade om vad som händer när de rika blir rikare.

Datum

26 november 2018

Arrangör

Vetenskapsrådet i samarbete med Institutet för Framtidsstudier

Här kan du se seminariet

Vad händer när de rika blir rikare?

Antalet miljardärer har ökat de senaste åren och deras samlade förmögenhet växer. Trots denna koncentration av kapital är Sverige fortfarande ett av världens mest jämlika länder. Hur ser egentligen inkomst- och förmögenhetsskillnaderna ut idag? Vilka konsekvenser för samhället har en hög förmögenhetskoncentration? Har de superrika ett särskilt samhällsansvar? Hur borde den ekonomiska politiken utformas i ljuset av denna utveckling?

Vilka politiska konsekvenser får växande förmögenheter?

Daniel Waldenström
Växande förmögenheter skapar möjligheter för investeringar och högre tillväxt. Samtidigt växer oron för ökade inkomst- och förmögenhetsskillnader med social och politisk sprängkraft. Hur bör beslutsfattarna resonera kring dessa frågor när de utformar kapitalskatter och andra ekonomiska styrmedel?

Vad skapar extrema förmögenhetsskillnader?

Agneta Berge
Vad säger teorierna om varför de rika sparar så mycket? Hur har en ökad spridning av arbetsinkomster påverkat fördelningen av förmögenheter?

Forskare

  • Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi på Institutet för näringslivsforskning
  • Agneta Berge, doktorand i nationalekonomi på IIES, Stockholms universitet

Praktiker

  • Lisa Pelling, ledarskribent Dagens Arena, utredningschef på tankesmedjan Arena Idé
  • Mattias Svensson, liberal skribent, författare och debattör
  • Gabriella Overödder, generalsekreterare på Effektiv altruism Sverige

Moderator: Kerstin Sahlin, huvudsekreterare för humaniora och samhällsvetenskap, Vetenskapsrådet

Om Offentliga samtal

Syftet med seminarieserien är både att lyfta fram forskningsresultat i ett vidare sammanhang och att uppmuntra till samtal mellan forskare och andra som berörs av resultaten. Två forskare presenterar sina resultat kring ett aktuellt ämne och möter sedan praktiker i ett samtal inför publik. En praktiker kan exempelvis vara politiker, representanter från organisationer eller från medier som på något vis berörs av eller är engagerade i ämnet och därför kan tillföra andra perspektiv.

Ämnesrådet för humaniora och samhällsvetenskap på Vetenskapsrådet har utvecklat formatet tillsammans med Institutet för framtidsstudier. Det första seminariet hölls 2016.

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Forum för forskningskommunikation 2024

    Vad är forskningskommunikationens demokratiska uppdrag? Och vilka är de mest brännande frågorna för yrkesrollen forskningskommunikatör just nu? Det och mycket mer diskuteras under årets forum för forskningskommunikation.

  2. Vetenskapsrådet på Internetdagarna 2024

    Under Internetdagarna arrangerar Vetenskapsrådet tre seminarier inom ramen för det nationella forskningsprogrammet om digitaliseringens samhällskonsekvenser. Välkomna!

  3. Offentliga samtal: Varför ska vi till Mars?

    I seminarieserien Offentliga samtal presenterar forskare sitt arbete kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en publik. Detta samtal handlar om utforskandet av mars och äger rum på Bokmässan i Göteborg.