Nyhet
Nyhet
Publicerad den
Uppdaterad den
Stärk kommunikationen om forskning
Vetenskapsrådet ställer sig bakom fyra nya rekommendationer för att främja forskningskommunikation. Rekommendationerna har utvecklats av Science Europe och är resultatet av en högnivåkonferens om forskningskommunikation som hölls i Bryssel i mars.
Science Europe:s rekommendationer syftar till att förbättra policyer och praktiker inom forskningskommunikation. De riktar sig till europeiska institutioner, regeringar och forskningsorganisationer.
Fyra rekommendationer för att främja forskningskommunikation
- Främja forskningskommunikation i forskningsmiljöer genom ökat stöd och erkännande.
- Erkänn forskningskommunikatörer som yrkesutövare som tillämpar evidensbaserade metoder, och forskningskommunikation som ett eget forskningsfält.
- Främja och öka kunskapen om AI (AI-litteracitet) och transparenta data för ansvarsfull användning av AI inom forskningskommunikation.
- Anta principer för ansvarsfull forskningskommunikation baserade på transparens, inkludering, integritet, ansvar, respekt för autonomi, och aktualitet.
– Rekommendationerna ligger väl i linje med Vetenskapsrådets eget arbete. Forskningskommunikation är en viktig del i öppen vetenskap och i forskningsprocessen, säger Katarina Bjelke, generaldirektör för Vetenskapsrådet och ledamot i Science Europe:s styrelse.
Som medlem i COARA (The Coalition for Advancing Research Assessment), som EU-kommissionen initierat, deltar Vetenskapsrådet i diskussionerna om hur forskares arbete med kommunikation kan bli mer uppmärksammat och meriterande.
Vetenskapsrådet arbetar även med att inspirera till mer forskningskommunikation och till att stärka yrkesutövande forskningskommunikatörer. Ett exempel är den årliga konferensen Forum för forskningskommunikation. Temat för 2023 års konferens var AI & Jag, om framtidens forskningskommunikation.
Tillsammans med andra forskningsfinansiärer utvecklar Vetenskapsrådet forskning.se, en plattform som gör det enklare för allmänheten att nå och förstå forskning. Vi har också tagit fram ett ramverk för hur utbildning och träning i forskningskommunikation kan bli en del i doktorandutbildningarna i Sverige.
De nya rekommendationerna bygger på Science Europe:s tidigare ställningstagande (position paper) om forskningskommunikation.
Läs rekommendationerna i sin helhet på Science Europe:s webbplats Länk till annan webbplats.
Mer inom samma ämne
-
Nyhet |
Publicerad 15 januari 2025
Tio forskningsfinansiärer och forskningsutförare i Europa går samman för att finansiera publiceringsplattformen Open Research Europe (ORE), däribland Vetenskapsrådet, Formas och Forte. Samarbetet innebär att forskare i de medverkande länderna kommer ...
-
Nyhet |
Publicerad 20 december 2024
Så fick vi en tidig julklapp i form av regeringens forsknings- och innovationsproposition för 2025–2028, ”Forskning och innovation för framtid, nyfikenhet och nytta”. En ökning på 6,5 miljarder kronor fram till 2028 är ingen dålig julklapp. Av dessa ...
-
Nyhet |
Publicerad 16 december 2024
Om Sverige ska kunna engagera sig internationellt i forskning och innovation på ett ansvarsfullt och säkert sätt behöver kunskapen höjas i hela systemet. Universitets- och högskolerådet (UHR), Vetenskapsrådet och Vinnova föreslår att regeringen etabl...