Evenemang

Nobel Calling Stockholm: forskaren Anna Rising

Under rubriken "Så kan spindelväv användas inom vården" berättar professorn Anna Rising om sin forskning inom stamcellsodling. Föreläsningen riktar sig till allmänheten och genomförs digitalt. Välkommen!

Datum

8 oktober 2020

Tid

9.00–10.00

Plats

Digitalt

Arrangörer

Vetenskapsrådet i samarbete med Nobel Prize Museum

Anmälan

Sista anmälningsdag är 8 oktober.

Så kan spindelväv användas inom vården

Sedan länge är det känt att spindelväv kan påskynda sårläkning. Redan de gamla romarna lade spindelnät på sina hästars sår. Trådarna är lika starka som mänskliga senor och bryts ner när ny vävnad bildas i kroppen. Men materialet tros ha mer potential än så.

Anna Rising är professor i veterinärmedicinsk biokemi vid Sveriges lantbruksuniversitet och forskare vid Karolinska institutet i vad som kallas regenerativ medicin. Hon fokuserar på stamcellsodling, ett relativt nytt forskningsområde. Anna Rising leder ett forskningsprojekt där man på konstgjord väg skapar spindeltrådsfibrer. Materialet kan i framtiden komma att användas för reparation av skadade nerver. Målet är att kunna ersätta eller återställa skadade organ och vävnader. En annan del av hennes forskning rör ett speciellt protein som finns i spindeltråd och som är av nytta när man producerar vissa läkemedel som i dag är svåra eller omöjliga att tillverka.

Detta är ett av evenemangen under Nobel Calling Stockholm, som äger rum 5–12 oktober då årets Nobelpristagare presenteras. Det är en vecka då vikten av forskning, vetenskap, litteratur och fred står i fokus.

Se hela programmet för Nobel Calling Stockholm på Nobel Prize Museums webbplatslänk till annan webbplats.

Publicerad den 10 september 2020

Uppdaterad den 18 september 2020

Mer inom samma ämne

  1. Nobel Calling Stockholm: forskaren Stefan Buijsman

    Under rubriken "Hur matematik gör världen mer hanterbar" berättar Stefan Buijsman om sin forskning inom matematisk filosofi. Föreläsningen riktar sig till allmänheten och genomförs digitalt. Välkommen!

  2. ESOF 2020

    2–6 september är det dags för den stora konferensen EuroScience Open Forum, ESOF. Vetenskapsrådet deltar med en programpunkt 3 september.

  3. Debatt: Dra lärdom – utveckla vetenskaplig rådgivning

    Vid oförutsedda händelser måste den vetenskapliga expertisen samlas snabbt för att kunna ge stöd till beslutsfattande. Det är hög tid att Sverige utvecklar en effektiv process för vetenskaplig rådgivning som stöd både i krishantering och för en god s...