Evenemanget är avslutat

Offentliga samtal: Det nya paret – när, hur och till vad ska en partner användas?

I seminarieserien Offentliga samtal bjuder vi in två forskare som presenterar sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en publik. Vårens första Offentliga samtal handlade om den moderna parrelationen. Samtalet spelades in och går att se i efterhand på länken nedan.

Datum

22 april 2021

Tid

10.00–12.00

Arrangörer

Vetenskapsrådet i samarbete med Institutet för framtidsstudier

Det nya paret – när, hur och till vad ska en partner användas?

Parrelationen som investeringsobjekt eller användningsområde befinner sig i snabb utveckling. Föräldraskap, sex, arbetsordning, migration, sällskap, ekonomisk trygghet eller religiöst välsignad livsform – de klassiska skälen att bilda par har påverkats starkt av samtida strukturförändringar: bioteknologisk utveckling, sekulariserad familjejuridik, globaliserad arbetsmarknad, ökad migration, medieoptimerad dejtingkultur och sexualitetens normförändringar.

Samtidigt visar forskning att vi gifter oss i stor utsträckning. Vad beror det på? Nykonservatism? Eller tvärtom att möjligheten sekulariserats och de juridiska arrangemangen liberaliserats? Vad är ett par? Hur förändras samhälle och kultur när livsprojekten barn och kärlek allt oftare är åtskilda från början? Vad ska en modern relation leverera – intimitet, reproduktion, trygghet, pengar? Och hur har synen på relationsskapande förändrats med tiden?

Dessa frågor reds ut och diskuteras i vårens första Offentliga samtal, där forskare möter praktiker i ett seminarium om den moderna parrelationen. Seminariet är digitalt och du som tittar kan ställa frågor till forskarna och panelen.

Från vi till jag – har den andre försvunnit från våra relationer?

Har den moderna parrelationen reducerats till en arena för ett ensidigt självförverkligande? Ett verktyg för att jag ska få ut det jag vill ha av livet. En sociologisk analys av samtidens relationer visar att många är så fångade av den egna bilden av sin partner att de inte förmår möta den andre i relationen.

Emma Engdahl, professor i sociologi, Göteborgs universitet

Vad finns det för skäl att gifta sig idag? Forskning om giftermål och separationer

Kan din syn på relationer och jämställdhet påverka sannolikheten att du gifter dig? Väger kvinnans eller mannens äktenskapsplaner tyngst? Hur påverkas din relation av vem som tar störst ansvar för barn och vad händer om relationen tar slut? Ta del av vad forskningen säger på området.

Ann-Zofie Duvander, professor i demografi, Stockholms universitet samt professor i sociologi vid Mittuniversitetet

Panel

 • Helena Granström, författare m.m.
 • Kalle Norwald, terapeut och sexolog
 • Caroline Sörgjerd, familjerättsexpert på Familjens Jurist

Moderator

Helena Bornholm, Vetenskapsrådet

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

 1. Offentliga samtal: Artificiell kreativitet & det mänskligas gräns

  Vad gör en automatiserad konstnärlig genialitet med kreativitets- och konstbegreppen? I seminarieserien Offentliga samtal presenterar två forskare sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en publik. Detta...

 2. Offentliga samtal: Vem kontrollerar rymden?

  Rymden koloniseras nu allt snabbare av både stater och privata aktörer – med vilka konsekvenser? I seminarieserien Offentliga samtal presenterar två forskare sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en pu...

 3. Science Europe: Så kan dialogen mellan forskare och beslutsfattare stärkas

  Mer dialog behövs mellan forskarsamhället och beslutsfattare för att de beslut som fattas ska baseras på vetenskaplig kunskap. I en ny rapport ger Science Europe förslag på hur denna dialog kan stärkas.