Evenemang
Offentliga samtal: Det nya paret – när, hur och till vad ska en partner användas?
I seminarieserien Offentliga samtal bjuder vi in två forskare som presenterar sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en publik. Vårens första Offentliga samtal handlade om den moderna parrelationen. Samtalet spelades in och går att se i efterhand på länken nedan.
Datum
22 april 2021
Tid
10.00–12.00
Arrangörer
Vetenskapsrådet i samarbete med Institutet för framtidsstudier
Det nya paret – när, hur och till vad ska en partner användas?
Parrelationen som investeringsobjekt eller användningsområde befinner sig i snabb utveckling. Föräldraskap, sex, arbetsordning, migration, sällskap, ekonomisk trygghet eller religiöst välsignad livsform – de klassiska skälen att bilda par har påverkats starkt av samtida strukturförändringar: bioteknologisk utveckling, sekulariserad familjejuridik, globaliserad arbetsmarknad, ökad migration, medieoptimerad dejtingkultur och sexualitetens normförändringar.
Samtidigt visar forskning att vi gifter oss i stor utsträckning. Vad beror det på? Nykonservatism? Eller tvärtom att möjligheten sekulariserats och de juridiska arrangemangen liberaliserats? Vad är ett par? Hur förändras samhälle och kultur när livsprojekten barn och kärlek allt oftare är åtskilda från början? Vad ska en modern relation leverera – intimitet, reproduktion, trygghet, pengar? Och hur har synen på relationsskapande förändrats med tiden?
Dessa frågor reds ut och diskuteras i vårens första Offentliga samtal, där forskare möter praktiker i ett seminarium om den moderna parrelationen. Seminariet är digitalt och du som tittar kan ställa frågor till forskarna och panelen.
Från vi till jag – har den andre försvunnit från våra relationer?
Har den moderna parrelationen reducerats till en arena för ett ensidigt självförverkligande? Ett verktyg för att jag ska få ut det jag vill ha av livet. En sociologisk analys av samtidens relationer visar att många är så fångade av den egna bilden av sin partner att de inte förmår möta den andre i relationen.
Emma Engdahl, professor i sociologi, Göteborgs universitet
Vad finns det för skäl att gifta sig idag? Forskning om giftermål och separationer
Kan din syn på relationer och jämställdhet påverka sannolikheten att du gifter dig? Väger kvinnans eller mannens äktenskapsplaner tyngst? Hur påverkas din relation av vem som tar störst ansvar för barn och vad händer om relationen tar slut? Ta del av vad forskningen säger på området.
Ann-Zofie Duvander, professor i demografi, Stockholms universitet samt professor i sociologi vid Mittuniversitetet
Panel
- Helena Granström, författare m.m.
- Kalle Norwald, terapeut och sexolog
- Caroline Sörgjerd, familjerättsexpert på Familjens Jurist
Moderator
Helena Bornholm, Vetenskapsrådet
Om Offentliga samtal
Syftet med seminarieserien är både att lyfta fram forskningsresultat i ett vidare sammanhang och att uppmuntra till samtal mellan forskare och andra som berörs av resultaten.
Två forskare presenterar sina resultat kring ett aktuellt ämne och möter sedan praktiker i ett samtal inför publik. Exempel på praktiker är politiker, representanter från organisationer eller från medier som på något vis berörs av eller är engagerade i ämnet och därför kan tillföra andra perspektiv.
Ämnesrådet för humaniora och samhällsvetenskap på Vetenskapsrådet har utvecklat formatet tillsammans med Institutet för framtidsstudier. Det första seminariet hölls 2016.
Mer inom samma ämne
-
Evenemang |
Publicerad 21 juni 2022
13-16 juli äger den stora konferensen EuroScience Open Forum, ESOF, rum i Leiden, Nederländerna. Vetenskapsrådet deltar med en programpunkt 13 juli om hur forskningskommunikation kan bli en naturlig del i forskarutbildningen.
Nyckelord:
-
Nyhet |
Publicerad 14 juni 2022
Nu kan forskare söka medel från Vetenskapsrådet för att planera, genomföra och utvärdera större samverkans- och kommunikationsinsatser om forskning. 17 augusti öppnar vi en första utlysning av bidrag till forskares kommunikation och den är kopplad ti...
Nyckelord:
-
Nyhet |
Publicerad 03 maj 2022
Fram till 29 maj kan du nominera kandidater till Sveriges största pris för forskning och innovationer, Athenapriset.
Nyckelord: