Evenemanget är avslutat

ESS/MAX IV Summit 2023

Hur kan forskningsinfrastruktur och kunskap vid universiteten och vid MAX IV och ESS bidra till mer hållbara produkter och processer för industrierna i norra Sverige? Den frågan är i fokus vid årets ESS/MAX IV Summit i Luleå.

Datum

21 september 2023

Tid

9.00–15.30

Plats

Vetenskapens Hus i Luleå, Storgatan 53 och digitalt via Youtube Länk till annan webbplats.

Anmälan

Är du intresserad av att delta på plats är du välkommen att skicka en förfrågan till emk@vr.se. Sista anmälningsdag är 13 september.

Programmet hålls på engelska.

Norra Sverige sjuder av aktiviteter och här utvecklas nu nya eller transformerande industrier. Många av de traditionella näringarna, som skogsbruk, gruvdrift och stålproduktion, ändrar sina produktionstekniker för att bli mer klimatneutrala och försöker också hitta nya sätt att använda och återanvända råvarorna. Nya branscher etablerar sig och utökar sin verksamhet. Allt för att bidra till att The Green Deal blir verklighet.

På vilket sätt kan forskningsinfrastruktur och kunskap vid universiteten samt MAX IV och ESS bidra till att skapa mer hållbara produkter och processer för dessa industrier? Vem tar ledningen i den gröna revolutionen - USA eller EU? Hur bidrar Sverige till europeisk självförsörjning? Finansiering och kompetens - är det en möjlighet eller en utmaning?

Detta är vad vi kommer att prata om vid årets ESS/MAX IV Summit. Deltar gör bland annat:

  • Pär Jonsén, Chief Technology Officer, LKAB Reemap
  • Mikael Nordlander, Director Industry Decarbonization, Vattenfall
  • Sara Mazur, Chair of the Board at WASP – Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program
  • Martin Karlsson, University Relationship Manager, Northvolt

Moderator för evenemanget är Maria Borelius och programmet hålls på engelska.

Läs hela programmet för ESS/MAX IV Summit 2023 (på engelska) Pdf, 127.1 kB.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Relaterat innehåll

Kontakt

ESS/MAX IV-kansliet

emk@vr.se

Mer inom samma ämne

  1. Storskaliga beräkningsresurser

    Forskar du inom beräkningsvetenskap? Då kan du ansöka om att få tillgång till svenska och europeiska beräkningsresurser vid NAISS och EuroHPC. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga.

  2. Slutrapport från behovsinventering avseende data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Utbildningsvetenskaplig forskning har under de senaste 20 åren vuxit fram som ett väl etablerat forskningsfält. I forskningsöversikten 2023 betonade Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté behovet av att utveckla infrastrukturer som stärke...

  3. Data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Under 2023 genomförde Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté en kartläggning och behovsinventering avseende data samt behov av infrastrukturer för utbildningsvetenskap. Vid detta seminarium presenterar utredare Jan Hylén rapporten.