Evenemanget är avslutat

Offentliga samtal: AI som samhällsomformare – press på juridik, politik och näringsliv

I seminarieserien Offentliga samtal bjuder vi in två forskare som presenterar sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en publik. Detta samtal handlar om AI och dess påverkan på samhället. Delta på plats eller följ seminariet digitalt.

Datum

12 oktober 2023

Tid

12.00–13.30, enkel lunch serveras från kl. 11.30.

Plats

Stadsmuseet, Ryssgården vid Slussen, Stockholm och digitalt.

Arrangörer

Vetenskapsrådet och Institutet för framtidsstudier

AI som samhällsomformare – press på juridik, politik och näringsliv

Debatten om artificiell intelligens (AI) går på högvarv. Initierade aktörer målar upp scenarier för samhällsutvecklingen, vissa dystopiska, en del ljusa. För allt och alla kan sägas beröras över tid, när ett så genomgripande teknikskifte som AI blir verklighet. Forskning pekar på att arbeten kan både komma ersättas av AI men också ges krafter som tex. kan öka produktivitet. På samma sätt diskuteras AI:s roll i styrningen av det nationella- och globala samhället. Lagförslag förhandlas inom EU och andra länder, med konsekvenser för framtiden.

Frågorna är många och komplexa.

Hur kan och bör samhällsutvecklingen stödjas och styras, när vi ännu inte sett faktiska konsekvenser av AI? Hur bör politiken och juridiken formas för att möta de digitalt automatiserade krafter som allmänhet, företag och anställda möter? Hur påverkas samhällets grundvalar, lagförslag och politik? Vilken vägledning kan forskare ge när samhällsförändring och teknikutveckling sker med hög hastighet och globalt genomslag? Vilka perspektiv har näringslivet som möter både rättsliga konsekvenser och politiska beslut, samtidigt som de väger in utmaningar och möjligheter?

Medverkande forskare

 • Cecilia Magnusson Sjöberg, professor i juridik vid Stockholms universitet
 • Henrik Kugelberg, Postdoctoral Fellow på McCoy Family Center for Ethics in Society vid Stanford University

Panel

 • Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef, AKAVIA
 • Carolina Brånby, jurist och policyansvarig, Svenskt Näringsliv

Moderator

Anders Bjers, Vetenskapsrådet

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

 1. ESOF 2024

  13-16 juli äger den stora konferensen EuroScience Open Forum, ESOF, rum i Katowice i Polen. Vetenskapsrådet deltar med en programpunkt 13 juli om forskning, öppen vetenskap och demokrati.

 2. Vetenskapsrådet i Almedalen 2024

  Årets Almedalsvecka på Gotland pågår mellan 25 juni–28 juni. Vetenskapsrådet arrangerar ett eget seminarium om forskningskommunikation och ett forskningspolitiskt seminarium tillsammans med de andra statliga forskningsråden. Representanter från Veten...

 3. Stärk kommunikationen om forskning

  Vetenskapsrådet ställer sig bakom fyra nya rekommendationer för att främja forskningskommunikation. Rekommendationerna har utvecklats av Science Europe och är resultatet av en högnivåkonferens om forskningskommunikation som hölls i Bryssel i mars.