Evenemanget är avslutat

Offentliga samtal: AI som samhällsomformare – press på juridik, politik och näringsliv

I seminarieserien Offentliga samtal bjuder vi in två forskare som presenterar sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en publik. Detta samtal handlar om AI och dess påverkan på samhället. Delta på plats eller följ seminariet digitalt.

Datum

12 oktober 2023

Tid

12.00–13.30, enkel lunch serveras från kl. 11.30.

Plats

Stadsmuseet, Ryssgården vid Slussen, Stockholm och digitalt.

Arrangörer

Vetenskapsrådet och Institutet för framtidsstudier

AI som samhällsomformare – press på juridik, politik och näringsliv

Debatten om artificiell intelligens (AI) går på högvarv. Initierade aktörer målar upp scenarier för samhällsutvecklingen, vissa dystopiska, en del ljusa. För allt och alla kan sägas beröras över tid, när ett så genomgripande teknikskifte som AI blir verklighet. Forskning pekar på att arbeten kan både komma ersättas av AI men också ges krafter som tex. kan öka produktivitet. På samma sätt diskuteras AI:s roll i styrningen av det nationella- och globala samhället. Lagförslag förhandlas inom EU och andra länder, med konsekvenser för framtiden.

Frågorna är många och komplexa.

Hur kan och bör samhällsutvecklingen stödjas och styras, när vi ännu inte sett faktiska konsekvenser av AI? Hur bör politiken och juridiken formas för att möta de digitalt automatiserade krafter som allmänhet, företag och anställda möter? Hur påverkas samhällets grundvalar, lagförslag och politik? Vilken vägledning kan forskare ge när samhällsförändring och teknikutveckling sker med hög hastighet och globalt genomslag? Vilka perspektiv har näringslivet som möter både rättsliga konsekvenser och politiska beslut, samtidigt som de väger in utmaningar och möjligheter?

Medverkande forskare

  • Cecilia Magnusson Sjöberg, professor i juridik vid Stockholms universitet
  • Henrik Kugelberg, Postdoctoral Fellow på McCoy Family Center for Ethics in Society vid Stanford University

Panel

  • Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef, AKAVIA
  • Carolina Brånby, jurist och policyansvarig, Svenskt Näringsliv

Moderator

Anders Bjers, Vetenskapsrådet

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådets kommunikationsbidrag

    Vetenskapsrådet utlyser ibland bidrag för kommunikationsaktiviteter som främjar dialog eller samverkan med grupper utanför akademin. Bidraget kan sökas av forskare som har ett pågående bidrag från oss.

  2. Forskning.se – för nyheter och kommunikation om forskning

    Forskning.se förmedlar nyheter om forskning från svenska lärosäten, forskningsinstitut och forskande organisationer. Vetenskapsrådet samordnar utvecklingen av forskning.se och redaktionen finns hos oss.

  3. Offentliga samtal: Artificiell kreativitet & det mänskligas gräns

    I seminarieserien Offentliga samtal presenterar två forskare sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en publik. Detta samtal handlar om olika perspektiv på artificiell kreativitet och äger rum på Vetensk...