Evenemanget är avslutat

Offentliga samtal: Den klimatstressade stadens ansikte – urban form vid krisens front

I seminarieserien Offentliga samtal bjuder vi in två forskare som presenterar sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en publik. Detta samtal handlar om framtidens städer. Delta på plats eller följ seminariet digitalt.

Datum

12 oktober 2023

Tid

9.00–10.30, kaffe och smörgås serveras från kl. 8.30

Plats

Stadsmuseet, Ryssgården vid Slussen, Stockholm och digitalt

Arrangörer

Vetenskapsrådet och Institutet för framtidsstudier

Den klimatstressade stadens ansikte – urban form vid krisens front

Mänskligheten har 10 år på sig att reducera växthusgasutsläppen med minst 50 procent och 30 år på sig att uppnå koldioxidneutralitet – och denna logistiska revolution står och faller med staden. År 2050 kommer sju av världens 10 miljarder människor att bo i städer och år 2100 kommer ett växande antal megastäder ha över 50 miljoner invånare.

De flesta urbana regioner ligger på mjuk mark där flod möter hav och ställs just nu inför valet att anpassa sig och utvecklas – eller försvinna. I Miami, en av världens mest hotade kuststäder, har försäkringsbolag slutat försäkra fastigheter. Vilka blir anpassningens estetiska former? Bör storskalighet snarare än småskalighet vara hållbarhetens mantra? Vilka nybrutalistiska former kommer i så fall födas? Vilka arkitekter ritar på framtida lösningar som inkluderar den majoritet som varken har råd med elbil eller ekoby? Hur ser sådana lösningar ut? Kan det bli snyggt? Eller är frågan om snyggt och fult överspelad givet nödläget?

Så sätts storstaden i arbete

Lars Marcus, arkitekt, professor i stadsbyggnad, författare till aktuella boken Städernas stenar och forskningsledare för Spatial Morphology Group (SMoG), om storskalig närhet som motor i stadsbebyggelsens klimatanpassning.

Släpp ordningen, omfamna kaos!

Carola Wingren, professor i landskapsarkitektur och forskare i projektet ”Coastal adaptation through flexible land use”, om hur klimatförändringar och ett stigande hav helt kastar om förutsättningarna för stadsutveckling.

Panel

  • Susanne Fagerberg, naturskadespecialist Länsförsäkringar
  • Annica Kvint, arkitekturkritiker i Dagens Nyheter och redaktör för tidskriften Arkitektur

Moderator

Ludvig Beckman

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådets kommunikationsbidrag

    Vetenskapsrådet utlyser ibland bidrag för kommunikationsaktiviteter som främjar dialog eller samverkan med grupper utanför akademin. Bidraget kan sökas av forskare som har ett pågående bidrag från oss.

  2. Forskning.se – för nyheter och kommunikation om forskning

    Forskning.se förmedlar nyheter om forskning från svenska lärosäten, forskningsinstitut och forskande organisationer. Vetenskapsrådet samordnar utvecklingen av forskning.se och redaktionen finns hos oss.

  3. Offentliga samtal: Artificiell kreativitet & det mänskligas gräns

    I seminarieserien Offentliga samtal presenterar två forskare sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en publik. Detta samtal handlar om olika perspektiv på artificiell kreativitet och äger rum på Vetensk...