Evenemanget är avslutat

Offentliga samtal: Den klimatstressade stadens ansikte – urban form vid krisens front

I seminarieserien Offentliga samtal bjuder vi in två forskare som presenterar sina resultat kring ett aktuellt ämne, för att sedan möta praktiker i ett samtal inför en publik. Detta samtal handlar om framtidens städer. Delta på plats eller följ seminariet digitalt.

Datum

12 oktober 2023

Tid

9.00–10.30, kaffe och smörgås serveras från kl. 8.30

Plats

Stadsmuseet, Ryssgården vid Slussen, Stockholm och digitalt

Arrangörer

Vetenskapsrådet och Institutet för framtidsstudier

Den klimatstressade stadens ansikte – urban form vid krisens front

Mänskligheten har 10 år på sig att reducera växthusgasutsläppen med minst 50 procent och 30 år på sig att uppnå koldioxidneutralitet – och denna logistiska revolution står och faller med staden. År 2050 kommer sju av världens 10 miljarder människor att bo i städer och år 2100 kommer ett växande antal megastäder ha över 50 miljoner invånare.

De flesta urbana regioner ligger på mjuk mark där flod möter hav och ställs just nu inför valet att anpassa sig och utvecklas – eller försvinna. I Miami, en av världens mest hotade kuststäder, har försäkringsbolag slutat försäkra fastigheter. Vilka blir anpassningens estetiska former? Bör storskalighet snarare än småskalighet vara hållbarhetens mantra? Vilka nybrutalistiska former kommer i så fall födas? Vilka arkitekter ritar på framtida lösningar som inkluderar den majoritet som varken har råd med elbil eller ekoby? Hur ser sådana lösningar ut? Kan det bli snyggt? Eller är frågan om snyggt och fult överspelad givet nödläget?

Så sätts storstaden i arbete

Lars Marcus, arkitekt, professor i stadsbyggnad, författare till aktuella boken Städernas stenar och forskningsledare för Spatial Morphology Group (SMoG), om storskalig närhet som motor i stadsbebyggelsens klimatanpassning.

Släpp ordningen, omfamna kaos!

Carola Wingren, professor i landskapsarkitektur och forskare i projektet ”Coastal adaptation through flexible land use”, om hur klimatförändringar och ett stigande hav helt kastar om förutsättningarna för stadsutveckling.

Panel

  • Susanne Fagerberg, naturskadespecialist Länsförsäkringar
  • Annica Kvint, arkitekturkritiker i Dagens Nyheter och redaktör för tidskriften Arkitektur

Moderator

Ludvig Beckman

Om Offentliga samtal

Syftet med seminarieserien är både att lyfta fram forskningsresultat i ett vidare sammanhang och att uppmuntra till samtal mellan forskare och andra som berörs av resultaten.

Två forskare presenterar sina resultat kring ett aktuellt ämne och möter sedan praktiker i ett samtal inför publik. Exempel på praktiker är politiker, representanter från organisationer eller från medier som på något vis berörs av eller är engagerade i ämnet och därför kan tillföra andra perspektiv.

Ämnesrådet för humaniora och samhällsvetenskap på Vetenskapsrådet har utvecklat formatet tillsammans med Institutet för framtidsstudier. Det första seminariet hölls 2016.

Här finns alla seminarier i serien Offentliga samtal

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Offentliga samtal: När behöver hur många kunna vad på svensk arbetsmarknad?

    Hur ser framtidens behov av arbetskraft ut inom välfärden och andra sektorer i samhället? I seminarieserien Offentliga samtal möter vi två forskare i ett samtal med två praktiker kring ett aktuellt ämne. Välkommen till ett av de två samtal i seminari...

  2. Offentliga samtal: Framtiden som vara – vems framtidsbild vinner?

    Vilka framtidsbilder är gångbara och får genomslag idag? I seminarieserien Offentliga samtal möter vi två forskare i ett samtal med två praktiker kring ett aktuellt ämne. Välkommen till ett av de två samtal i seminarieserien som äger rum på Vetenskap...

  3. Presentation av slutrapport inom EU-initiativet Mutual Learning Exercise on public engagement

    Mutual Learning Exercise, MLE, on public engagement är ett EU-initiativ som undersöker hur allmänheten kan involveras mer i forskning och innovation. Den 1 april presenteras slutrapporten på ett öppet seminarium i Bryssel. Välkommen att delta på plat...