Evenemanget är avslutat

Samtal om hatbrott

Polismyndighetens förmåga att upptäcka och utreda hatbrott står i fokus för diskussioner mellan forskare och praktiker på detta seminarium. Dessutom presenteras Brottsförebyggande rådets senaste statistik kring hatbrott. Seminariet riktar sig till poliser, åklagare, handläggare och utredare som arbetar med hatbrottsfrågor.

Datum

12 december 2023

Tid

9.00–9.45

Plats

Digitalt

Arrangörer

Vetenskapsrådet tillsammans med Brottsförebyggande rådet, Brå

Anmälan

Anmäl dig senast 11 december klockan 12.00 på länken nedan

Webbinariet är en del av seminarieserien ”Samtal om brottslighet – forskare möter praktiker”, som arrangeras av Brottsförebyggande rådet och Vetenskapsrådet inom ramen för det nationella forskningsprogrammet om brottslighet.

Medverkande

  • Mika Hagerlid, universitetslektor vid Malmö universitet, om sin studie "Hatbrott i rättsprocessen: En studie om att stärka Polismyndighetens förmåga att upptäcka och utreda hatbrott".
  • Andrea Larssson, förundersökningsledare för gruppen mot demokratihotande brottslighet på Polismyndigheten, om polisens arbete gällande hatbrott.
  • Jon Lundgren, utredare på Brå, om Brås rapport "Polisanmälda hatbrott 2022".

Moderator: Monica Landergård, pressekreterare på Brå

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Ny kunskapsöversikt visar att ungdomsbrottsligheten har minskat

    Ungdomsbrottsligheten har minskat under 1990-talet och fram till 2022. Det visar en ny kunskapsöversikt om svensk forskning inom området. En annan slutsats är att tidiga och riktade insatser mot individen har bäst effekt när det gäller att förebygga ...

  2. Ungdomsbrottslighet – en kunskapsöversikt

    Denna kunskapsöversikt visar bland annat i vilken omfattning ungdomar begår brott, och ökningen och minskningen av olika brottstyper i samhället från 1990-talet och framåt. Den identifierar också metoder som fungerar brottsförebyggande. Syftet med k...

  3. Samtal om ungdomsbrottslighet

    Hur ser utvecklingen av ungdomsbrottsligheten i Sverige ut? Vilka brott begår barn och unga? Och vad kan man göra för att förebygga ungdomsbrottslighet? I detta webbinarium diskuterar forskare och praktiker ungdomsbrottslighet.