Evenemanget är avslutat

Samtal om hatbrott

Polismyndighetens förmåga att upptäcka och utreda hatbrott står i fokus för diskussioner mellan forskare och praktiker på detta seminarium. Dessutom presenteras Brottsförebyggande rådets senaste statistik kring hatbrott. Seminariet riktar sig till poliser, åklagare, handläggare och utredare som arbetar med hatbrottsfrågor.

Datum

12 december 2023

Tid

9.00–9.45

Plats

Digitalt

Arrangörer

Vetenskapsrådet tillsammans med Brottsförebyggande rådet, Brå

Anmälan

Anmäl dig senast 11 december klockan 12.00 på länken nedan

Webbinariet är en del av seminarieserien ”Samtal om brottslighet – forskare möter praktiker”, som arrangeras av Brottsförebyggande rådet och Vetenskapsrådet inom ramen för det nationella forskningsprogrammet om brottslighet.

Medverkande

 • Mika Hagerlid, universitetslektor vid Malmö universitet, om sin studie "Hatbrott i rättsprocessen: En studie om att stärka Polismyndighetens förmåga att upptäcka och utreda hatbrott".
 • Andrea Larssson, förundersökningsledare för gruppen mot demokratihotande brottslighet på Polismyndigheten, om polisens arbete gällande hatbrott.
 • Jon Lundgren, utredare på Brå, om Brås rapport "Polisanmälda hatbrott 2022".

Moderator: Monica Landergård, pressekreterare på Brå

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

 1. ESOF 2024

  13-16 juli äger den stora konferensen EuroScience Open Forum, ESOF, rum i Katowice i Polen. Vetenskapsrådet deltar med en programpunkt 13 juli om forskning, öppen vetenskap och demokrati.

 2. Vetenskapsrådet i Almedalen 2024

  Årets Almedalsvecka på Gotland pågår mellan 25 juni–28 juni. Vetenskapsrådet arrangerar ett eget seminarium om forskningskommunikation och ett forskningspolitiskt seminarium tillsammans med de andra statliga forskningsråden. Representanter från Veten...

 3. Stärk kommunikationen om forskning

  Vetenskapsrådet ställer sig bakom fyra nya rekommendationer för att främja forskningskommunikation. Rekommendationerna har utvecklats av Science Europe och är resultatet av en högnivåkonferens om forskningskommunikation som hölls i Bryssel i mars.