Nyhet
Nyhet
Publicerad den
Uppdaterad den
Arbeta och studera hemma med hjälp av Sunet
Regeringens rekommendationer om distansundervisning och distansarbete gör att väldigt många fler än vanligt kommer att behöva använda Sunets nät och it-tjänster. Sunet tar därför höjd för den ökade belastningen.
Sveriges lärosäten, museer och andra organisationer som är kopplade till forskning och högre utbildning får internetförbindelse via Sunets nät. Många använder också it-tjänster från Sunet.
En sådan är e-mötestjänsten Zoom, en annan är Play som gör att kan du lagra och dela med dig av ljud och bild. Ytterligare en är Sunets lärplattform som gör det möjligt för lärare, studenter och administratörer att samarbeta i en virtuell kursmiljö.

Maria Häll, avdelningschef på Sunet, Vetenskapsrådet
De nya rekommendationerna från regeringen om distansundervisning och hemmajobb från och med den 18 mars innebär en ökad belastning på dessa it-tjänster. Men Maria Häll, som är avdelningschef på Sunet på Vetenskapsrådet, menar att både nätet och it-tjänsterna klarar trycket.
– Det är precis det här som Sunet är byggt för – att klara stor belastning i hela landet. Nu i kristider jobbar vi extra hårt med att kunna serva hela högskolesverige, säger Maria Häll.
Ett sätt att ta höjd för ökad belastning är att Sunet med Nordunets hjälp nu på kort tid fått en lösning på plats så att upp till 120 000 användare kan använda Zoom samtidigt i Norden.
– En möjlig flaskhals med distansundervisning kan däremot vara studenternas uppkopplingar hemifrån mot internet. Den delen ligger utanför Sunets kontroll och där får studenterna vid eventuella problem kontakta sina internetleverantörer, säger Maria Häll.
Läs om de olika tjänsterna på Sunets webbplats Länk till annan webbplats.
Mer inom samma ämne
-
Nyhet |
Publicerad 4 april 2022
Hög kvalitet och goda möjligheter att bidra till samhällsnytta sammanfattar de beviljade ansökningar inom satsningarna på forskning om postcovid respektive uppföljningsstudier av covid-19-vaccin. När det gäller studier av covid-19-vaccin kan fler rik...
-
Publikation |
Publicerad 4 april 2022
I regleringsbrevet för 2021 fick Vetenskapsrådet i uppdrag att finansiera uppföljningsstudier av covid-19-vacciner. Efter dialog med såväl hälso- och sjukvården som relevanta myndigheter utlystes bidrag till forskningsmiljöer för uppföljningsstudier ...
-
Publikation |
Publicerad 4 april 2022
I regleringsbrevet för 2021 fick Vetenskapsrådet i uppdrag att finansiera forskning om långvariga symptom till följd av covid-19. Efter dialog med Socialstyrelsen, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU), patientföreträdare samt ...