Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Nu möjligt att använda del av ditt bidrag till forskning om covid-19

Du som har bidrag från Vetenskapsrådet har nu möjlighet att under en kortare tidsperiod använda delar av dina medel till forskning som relaterar till sars-CoV-2 och covid-19.

Coronavirusets spridning visar att vi snabbt behöver ökad kunskap på området. Därför har Vetenskapsrådet beslutat om en tidsbegränsad möjlighet att använda forskningsmedel till forskning som relaterar till sars-CoV-2 och covid-19, oavsett vilken projektidé medlen beviljats för från början.

Detta innebär att du som har ett beviljat bidrag till forskning* har möjlighet att under en kortare tidsperiod använda dina medel till sådan forskning.

–I det läge vi befinner oss i är detta det enklaste och mest effektiva sättet att möjliggöra en snabb och tidsbegränsad forskningssatsning relaterad till den pågående covid-19 pandemin. Forskare slipper ägna tid åt att skriva nya ansökningar och att granska andra forskares ansökningar. Istället använder vi den kvalitetsgranskning av forskare som gjorts vid tidigare tillfällen, säger Vetenskapsrådets generaldirektör Sven Stafström.

De anmälningar om inriktning på tillfälliga insatser som anges i villkoren kommer också att ge oss en bild av forskningsbehoven, menar Sven Stafström.

– I ett lite längre perspektiv kommer vi att göra riktade utlysningar inom området. Vi jobbar nu med att ta fram underlag för utformning av dessa satsningar.

* (gäller inte bidrag till forskningsinfrastruktur)

Det här gäller om du ska använda en del av ditt bidrag till forskning om covid-19

  • Forskningen ska genomföras från 1 april till som längst 31 juli 2020.
  • De medel du omfördelar till detta ändamål får motsvara högst en tredjedel av ditt beviljade årsbelopp.
  • Du ska meddela oss att du vill använda den här möjligheten och vad du ska göra, och att denna ändring sker i samförstånd med din medelsförvaltare (mejla oss om detta på utlysningar@vr.se).
  • Det du använder dina medel till ska senare framgå på lämpligt sätt i din ekonomiska och vetenskapliga återrapportering till Vetenskapsrådet.
  • Möjligheten innebär inte en förlängning av det ursprungliga bidraget eller rätt till utökat bidrag. Förutom det som anges ovan fortsätter de generella och särskilda villkoren för det ursprungliga bidraget att gälla.

Publicera forskningsdata med öppen tillgång

Vetenskapsrådet uppmanar till nationell och internationell forskningssamverkan liksom kollegial öppenhet kring data och resultat i den forskning du ska göra.

Publicera forskningsdata om covid-19 öppet och tillgängliggör datan snarast möjligt. Detta ska göras i enligt med FAIR-principerna och med hänsyn till gällande lagstiftning. När det gäller forskningsdata som använder personuppgifter uppmanar vi till att metadata görs tillgängligt.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Kontakt

Frågor om Vetenskapsrådets utlysningar

utlysningar@vr.se

Mer inom samma ämne

  1. Nätverksmöte för Vetenskapsrådets excellenscenter

    Med detta möte vill vi etablera Nätverket för excellenscenter och bjuder in forskare i de 15 centrumbildningar som startat sin verksamhet i januari 2024. Tanken är att ge möjlighet till idéutbyte mellan centren.

  2. Riktlinjer kring användning av AI-verktyg

    Utvecklingen inom artificiell intelligens (AI) går i snabb takt, inte minst tack vare forskning på området. Här kan du läsa om Vetenskapsrådets riktlinjer för användningen av AI-verktyg i ansökan om forskningsmedel och i bedömningen av ansökningar.

  3. Vem kan söka bidrag?

    Här hittar du information om vad som krävs för att kunna söka bidrag från Vetenskapsrådet.