Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Nu ska superdatorn LUMI byggas

LUMI-konsortiet, där Vetenskapsrådet är medlem, har tecknat avtal för att bygga en superdator. LUMI-superdatorn ska byggas i Finland och kommer ha en prestanda i världsklass som innebär stora möjligheter för svensk forskning och innovation. Sommaren 2021 ska den vara klar.

LUMI blir en av världens snabbaste superdatorer. Topprestandan kommer ligga på 552 petaflop per sekund — att jämföra med den hittills snabbaste superdatorn Fugako i Japan vars högsta prestanda ligger på 513 petaflop per sekund. Dessutom kommer LUMI att vara en av världens mest avancerade plattformar för artificiell intelligens.

– Satsningen på LUMI är viktig för forskningen och samtidigt ett bra exempel på samarbeten mellan länder, säger Björn Halleröd, huvudsekreterare för forskningens infrastrukturer vid Vetenskapsrådet.

LUMI beräknas öppna för användare vid halvårsskiftet 2021, men redan i början av året kan svenska forskare söka användartid vid LUMI. Då öppnar de första utlysningarna.

Med LUMI kan forskare till exempel simulera biologiska molekyler, konstruera storskaliga AI-system och modellera klimatförändringar.

– Forskningens behov av stora datorresurser växer mycket snabbt. Det gäller exempelvis hantering och analys av komplexa data, beräkningskapacitet och avancerad modellering. LUMI är en viktig komponent för att möte detta behov, säger Björn Halleröd.

LUMI-konsortiet har nu slutit avtal med Hewlett Packard Enterprise, HPE, om att bygga datorn vid Finlands statligt ägda it- och datacenter i Kajaani. Anläggningen ska drivas med 100 procent förnybar el i samarbete med svenska Vattenfall, och planen är att ta vara på överskottsvärmen. Det gör LUMI till en av de miljömässigt mest effektiva superdatorerna i världen.

EU och tio europeiska länder satsar tillsammans

LUMI-superdatorn är en gemensam investering av EU och tio europeiska länder, däribland Sverige och Vetenskapsrådet. Investeringen och samarbetet skapar nya möjligheter till forskning och innovationer.

En del av EuroHPC

Satsningen på LUMI är en del av EuroHPC JU (European High Performance Computing Joint Undertaking) där Sverige är medlem. EURO-HPC JU är ett initiativ för att bygga storskalig beräkningsinfrastruktur i världsklass. Beräkningssystemen är främst avsedda att användas för akademisk forskning, men kommer även bli tillgängliga för näringslivet.

Inom ramen för EuroHPC JU ryms också stöd till forskning och innovation i form av utlysningar inom alla områden som rör storskaliga beräkningar, samt investeringar i kompetenscentra runtom i Europa som ska förenkla kunskapsutbyten, innovation och nya forskningssamarbeten.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Storskaliga beräkningsresurser

    Forskar du inom beräkningsvetenskap? Då kan du ansöka om att få tillgång till svenska och europeiska beräkningsresurser vid NAISS och EuroHPC. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga.

  2. Slutrapport från behovsinventering avseende data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Utbildningsvetenskaplig forskning har under de senaste 20 åren vuxit fram som ett väl etablerat forskningsfält. I forskningsöversikten 2023 betonade Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté behovet av att utveckla infrastrukturer som stärke...

  3. Data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Under 2023 genomförde Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté en kartläggning och behovsinventering avseende data samt behov av infrastrukturer för utbildningsvetenskap. Vid detta seminarium presenterar utredare Jan Hylén rapporten.