Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

ERC firar 10 000 bidragsmottagare

10 000 forskare runt om i Europa har hittills fått finansiering från Europeiska forskningsrådet, ERC, för sin banbrytande forskning. Detta firar ERC med en digital ceremoni 6 maj. Över 400 av forskarna som fått bidrag är från Sverige.

Under en digital ceremoni kommer ERC att uppmärksamma den tiotusende bidragsmottagaren och några av forskningsprojekten som lett till stora vetenskapliga genombrott. Vid ceremonin deltar bland andra EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyer, ERC:s president Jean-Pierre Bourginon och EU-kommissionären för forskning och innovation Mariya Gabriel.

Den digitala ceremonin startar 6 maj kl. 11.00 och går att se direkt via Youtube Länk till annan webbplats..

Sveriges bidrag

426 av de 10 000 forskarna som fått bidrag från ERC sedan starten är från Sverige. Bakom många av forskarna står starka forskningsmiljöer vid svenska lärosäten. Flest bidrag har gått till forskning inom life science och naturvetenskap.

Figuren nedan visar antal beviljade bidrag per bidragstyp och ämne. ERC har fördelat medel sedan 2007, men alla bidragstyper har inte utlysts alla år.

Diagram över beviljade bidrag.

Proof of concept: 35, Synergy grant: 3. Källa: ERC.

På ERC:s webbplats finns mer statistik. Länk till annan webbplats.


De flesta svenska universitet ger stöd till forskare som vill ansöka om medel från ERC. Även Vetenskapsrådet stödjer lärosäten och forskare i ansökningsprocessen, bland annat med lärosätesbesök, seminarier och workshops.

21 maj kommer Vetenskapsrådet att uppmärksamma forskare som fick ERC-bidrag i 2020 års utlysningar med en digital mottagning. Läs mer och anmäl dig här Länk till annan webbplats..

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Tre forskare i Sverige får ERC-2024 Proof of Concept Grant DL1

    Det är nu klart vilka som får ERC Proof of Concept Grant i utlysningens första ansökningsomgång 2024. Tre forskare i Sverige finns bland bidragsmottagarna.

  2. Intervjuträning ERC 2024 Synergy Grant

    Vetenskapsrådet bjuder in till intervjuträning för forskare som har gått vidare till steg tre i ERC:s utlysning Synergy Grant. Administrativ personal vid svenska universitet som arbetar med forskningsstöd för ERC är också välkomna.

  3. Intervjuträning ERC Consolidator Grant

    Vetenskapsrådet bjuder in till intervjuträning för forskare som har gått vidare till steg två i ERC:s utlysning Consolidator grant (CoG). Administrativ personal vid svenska universitet som arbetar med forskningsstöd för ERC är också välkomna att delt...