Nyhet
Nyhet
Publicerad den
Uppdaterad den
Kraftsamling för ett hållbart digitaliserat Sverige
Fyra statliga myndigheter överlämnar ett förslag till regeringen om en nationell kraftsamling för ett digitaliserat Sverige. Myndigheterna föreslår ett strategiskt program som ska stärka hela Sveriges digitala förmåga med fokus på konkurrenskraft och hållbarhet.
Myndigheterna Vinnova, Post- och telestyrelsen, Myndigheten för digital förvaltning och Vetenskapsrådet presenterar gemensamt förslaget att inrätta ett strategiskt program för att tillvarata möjligheter och parera utmaningar med den digitala omställningen. Programmet inriktas mot att stärka Sveriges digitala förmåga för en ökad konkurrenskraft och ett stärkt innovationssystem för ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet med sikte mot år 2030.
–Det strategiska programmet är en kraftfull insats för att Sverige ska kunna tillvarata digitaliseringens möjligheter fullt ut på ett inkluderande och hållbart sätt. Nu står vi redo att sätta igång tillsammans med aktörer från hela samhället, säger Darja Isaksson, generaldirektör vid Sveriges innovationsmyndighet Vinnova som samordnar regeringsuppdraget.
Det nationella programmet bör enligt förslaget ha fyra delprogram med olika huvudfokus och med olika typer av insatser som omfattar såväl privat som offentlig verksamhet:
- Digitalisering för grön omställning och social hållbarhet
- Avancerad digitalisering
- Digital infrastruktur och data
- Digital kompetens och mognad
–Vetenskapsrådet bidrar redan idag till en grön och digital omställning genom vår forskningsfinansiering och vår digitala infrastruktur Sunet. Med det förslag vi nu lämnar ser vi stora möjligheter att ytterligare verka för att ny kunskap snabbt kan omsättas i innovativ digitalisering för hållbar utveckling, säger Sven Stafström, generaldirektör på Vetenskapsrådet.
Enligt förslaget ska det strategiska programmet koordineras genom ett programkansli. Kansliet får ett tydligt och långsiktigt uppdrag att utforma och genomföra det nationella programmet samt att koordinera Sveriges deltagande i EU:s program och policyprocesser.
Myndigheternas bedömning är att kraftsamlingen förutsätter ökade statliga anslag. De årliga anslagen behöver öka varje år och trappas upp till minst 5,5 miljarder kronor från och med 2024.
Om uppdraget på regeringens webbplats Länk till annan webbplats.
Mer inom samma ämne
-
Evenemang |
Publicerad 7 januari 2025
Välkommen till Sunetdagarna – en mötesplats för dig som arbetar med nät, identitet, säkerhet och IT-tjänster vid universitet och högskolor samt andra Sunetanslutna organisationer. Under våren arrangeras Sunetdagarna på Luleå tekniska universitet 6-8 ...
Nyckelord:
-
Evenemang |
Publicerad 16 september 2024
Vetenskapsrådet, Polarforskningssekretariatet och Nordunet bjuder in till ett webbinarium om det gemensamma projektet Polar Connect – en fiberoptisk förbindelse i Arktis som ska knyta samman den nordiska regionen med Japan och Sydkorea. Hur kan forsk...
-
Evenemang |
Publicerad 19 augusti 2024
Sunetdagarna är för dig som arbetar i en Sunetansluten organisation eller är intresserad av Sunets verksamhet. På Sunetdagarna berättar vi vad som pågår inom Sunet och tar upp frågor om it och digitalisering.
Nyckelord: