Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Anmäl intresse för att utveckla nästa jätteteleskop ELT

European Southern Observatory, ESO, bygger världens största optiska teleskop ELT i öknen i Chile. Just nu söker ESO ett antal personer för att arbeta med utvecklingen av teleskopet.

Ett teleskop i natten som ser ut att skjuta ljus ut i rymden.

Det 39 meter stora teleskopet kommer att fånga några av de skarpaste och tydligaste bilderna av universum som någonsin har tagits.

Extremely Large Telescope, ELT, kommer göra det möjligt för forskare att studera universum i större detaljrikedom än någonsin tidigare. Konstruktionen av ELT har redan påbörjats på berget Cerro Armazones i Chile, på en höjd av drygt 3000 meter över havet.

Nu letar Vetenskapsrådet och Big Science Sweden efter en eller två personer från Sverige för att vara med och bygga klart ETL. Placeringen i två till fyra år på ESO, antingen i Garching utanför München i Tyskland eller i Chile.

Utlysta tjänster

 1. Control Software engineer
 2. Control Engineer
 3. Detector electronics engineer
 4. Physicist or young system engineer for opto-mechanical system simulations
 5. Junior engineer for support in configuration control
 6. Data engineer
 7. RAMS

Ladda ner PDF:en med mer information om tjänsterna (på engelska) Pdf, 162 kB. (Pdf, 162 kB)

Din intresseanmälan ska skickas till Vetenskapsrådet

Skicka din intresseanmälan senast 29 augusti 2022 via mail till infrastruktur@vr.se

Anmälan ska bestå av ett cv med uppgifter relevanta för den aktuella tjänsten och en kort motivering. Vi kommer lägga stor vikt vid samarbete på lång sikt mellan ESO och Sverige. Anmälan kan skrivas på svenska eller på engelska.

Vad händer sedan?

Intresseanmälningarna tas emot av Vetenskapsrådet och av Big Science Sweden, Biss. Sverige är ett av 16 medlemsländer i European Southern Observatory, ESO, som bidrar till konstruktionen av jätteteleskopet ELT. Big Science Sweden, Biss, är svensk industrial liason office för bland annat ESO.

Återkoppling om vilka som är behöriga att skicka in en fullständig ansökan kommer senast den 9 september.  

De kandidater som bedöms uppfylla kriterierna får skicka in en fullständig ansökan på engelska senast i månadsskiftet september-oktober (exakt datum kommer). ESO kommer ordna ett digitalt informationsmöte för intresserade kandidater, mer information kommer i augusti.

De kandidater som väljs ut av ESO kommer att behålla sin anställning i Sverige och erbjudas en "unpaid associate" hos ESO. Vetenskapsrådet bekostar lönen under tiden som personen arbetar för ESO och får istället ett avdrag på medlemsavgiften. Om tjänsterna inte fylls genom denna process kommer ESO att lysa ut dem på vanligt sätt då alla personer i medlemsländerna är behöriga att söka.

Kontakt

Camilla Jakobsson, Vetenskapsrådet

Patrik Carlsson, Big Science Sweden

Frågor? Maila till infrastruktur@vr.se

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Kontakt

Frågor om finansiering av forskningsinfrastruktur

infrastruktur@vr.se

Mer inom samma ämne

 1. ESS/MAX IV Summit online 2022

  Pandemi, krig, klimatkris – den gröna och digitala omställningen är mer aktuell och nödvändig än någonsin tidigare. Vilken roll spelar ESS och MAX IV i detta arbete?

 2. Medlemskap i EU-OPENSCREEN ERIC stärker svensk forskning

  Från och med 1 juli är Sverige medlem i den Europeiska forskningsinfrastrukturen EU-OPENSCREEN ERIC. Med medlemskapet får svensk forskning tillgång till ett nätverk av internationell expertis inom området, samt tillgång till det gemensamma småmolekyl...

 3. Bidrag till infrastruktur för nationella beräkningsresurser och tillhörande tjänster

  Vetenskapsrådet har fattat beslut om att bevilja ansökan från Linköpings universitet i utlysningen Bidrag till infrastruktur för nationella beräkningsresurser och tillhörande tjänster. Den nya organisationen, National Academic Infrastructure for Supe...