Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Svenska listan avvecklas

Sedan 2019 har Vetenskapsrådet årligen sammanställt Svenska listan, ett register över sakkunniggranskade tidskrifter i Swepub – databasen för vetenskapliga publikationer vid svenska lärosäten. Från och med i år slutar vi att ta fram registret.

– Syftet med Svenska listan har varit att visa upp tidskrifter med god sakkunniggranskning. Men eftersom det idag har blivit allt svårare att bedöma kvaliteten på sakkunniggranskningen avslutar vi nu det arbetet. Syftet går förlorat om vi inte kan säkra kvaliteten, säger Anders Weström, chef för enheten för forskningspolitisk analys och utvärdering på Vetenskapsrådet.

Bedömningen av en tidskrifts sakkunniggranskning har gjorts utifrån andra nordiska listor, Web of Science, och Vetenskapsrådets egen bedömning.

Om Swepub

I Swepub redovisas vetenskapliga publikationer producerade vid svenska lärosäten och forskande myndigheter. Målet är att göra allt det som forskare i Sverige publicerar tillgängligt på en och samma plats. Swepub innehåller referenser till publikationer som finns registrerade i ett fyrtiotal svenska lärosätens och andra forskande myndigheters publiceringsdatabaser.

Läs mer om Swepub på Kungliga bibliotekets webbplats Länk till annan webbplats.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådets rekommendationer för forskningsdata: FAIR och öppen tillgång

    Vetenskapsrådets rekommendationer beskriver de insatser som behövs för att nå en övergång till öppen tillgång till FAIR forskningsdata fullt ut. Rapporten samlar Vetenskapsrådets rekommendationer om öppen tillgång till forskningsdata märkning och ...

  2. Vetenskapsrådet deltar i samarbete kring publiceringsplattformen Open Research Europe (ORE)

    Tio forskningsfinansiärer och forskningsutförare i Europa går samman för att finansiera publiceringsplattformen Open Research Europe (ORE), däribland Vetenskapsrådet, Formas och Forte. Samarbetet innebär att forskare i de medverkande länderna kommer ...

  3. Information och demonstration av EOSC:s EU-nod

    Den första noden inom det europeiska öppna forskningsmolnet EOSC lanserades hösten 2024. Noden ger tillgång till forskningsdata och andra forskningsresurser. På det här webbinariet får du koll på hur den kan användas.