Expansion och kontraktion
Utmaningar för högskolesystemet och utbildningsforskare
För att stimulera till diskussion om det utbildningsvetenskapliga området och dess fortsatta utveckling har Utbildningsvetenskapliga kommittén vid Vetenskapsrådet bett några forskare att belysa olika teman med anknytning till kommitténs uppdrag. Denna rapport sammanfattar ett symposium som genomfördes i november 2006 i Göteborg där det övergripande temat var Expansion och Kontraktion. Utmaningar för högskolesystemet och för utbildningsforskare.
Syftet var att rikta uppmärksamheten mot högskolesystemets omvandlingsprocesser och mot ett av de mest utmärkande dragen i omvandlingen – nämligen den påtagliga expansionen. Denna expansion kan ses som ett viktigt reforminstrument för utbildnings-, arbetsmarknads- och näringslivspolitik och ger lärosätena och dess forskare, lärare och studenter nya arbetsuppgifter och nya kriterier för kvalitet och relevans. En aspekt av expansionen som också bör uppmärksammas är motkraften, kontraktion. En sådan är redan skönjbar på olika plan. Politiska signaler tyder på att ”högskolekostymen” blivit för stor. Det finns lärosäten som reagerat på signalerna och som försöker utveckla ett regionalt baserat samgående med andra lärosäten genom samarbetsavtal, allianser eller, rent av, fusioner.
Forskare från olika discipliner och forskningstraditioner inbjöds att med sina egna forskningserfarenheter som bakgrund bidra till en inventering och genomlysning av de utmaningar som den högre utbildningen står inför – eller är mitt uppe i – och att också positionera forskarnas och forskningens uppgifter i dessa skeden.
Mer inom samma ämne
-
Nyhet |
Publicerad 11 november 2024
Vetenskapsrådets styrelse har utsett ledamöter till utbildningsvetenskapliga kommittén samt kommittén för konstnärlig forskning för perioden 2025–2027. Mandatperioden är tre år och ledamöterna kan väljas om för ytterligare tre år.
-
Artikel |
Publicerad 2 oktober 2024
Skriften God forskningssed ger en orientering i de samlade etiska krav som gäller för forskning. Den ger också vägledning för etisk reflektion under hela forskningsprocessen.
-
Publikation |
Publicerad 2 oktober 2024
Detta är en ny omarbetad utgåva av skriften God forskningssed från 2017. Den ger en orientering över vilka etiska principer och regler som är viktiga för forskningen och klargör vilket ansvar olika aktörer har. Den innehåller exempel på frågor som fo...