Kunskap om hälsa och lärande

En översikt av ett forskningsfält under utveckling

Sambanden mellan hälsa och lärande berör en rad olika vetenskapliga discipliner och forskningsinriktningar. Nu finns en ny kunskapsöversikt som belyser detta samband, en underlagsrapport till Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté.

Författaren Charli Eriksson, professor i folkhälsovetenskap och föreståndare vid Nationellt centrum för främjande av god hälsa hos barn och ungdom, vid Örebro universitet, menar att det är dags att gå från tro till vetande när det gäller beslutsunderlag för att främja lärande och utveckling bland barn och unga. I skriften ger han en bild av ett angeläget forskningsfält under utveckling. Eriksson menar att systemteoretiska och dynamiska ansatser krävs för att göra området rättvisa. Kan ett gemensamt svenskt forskningsfält utvecklas?

Charli Eriksson redovisar sex viktiga slutsatser:

  • Metodiken för systematiska kunskapsöversikter har utvecklats till att inkludera både kvantitativa och kvalitativa undersökningar.
  • Det finns ett behov av att lyfta praktiknära forskning även i Sverige.
  • Longitudinella undersökningar har visat att elevers psykiska hälsa och skolprestationer är nära sammankopplade. Dessa faktorer har en ömsesidig relation som kan vara positiv eller negativ. Interventionsstudier ger exempel på insatser som kan bryta dessa samband.
  • Olika former av fysisk aktivitet under skoldagen har möjlighet att påverka olika kognitiva funktioner och skolprestationer på ett positivt sätt. Även maten har en potential enligt vetenskapliga studier.
  • Det handlar både om att i Sverige utveckla, genomföra och rapportera analytiska studier och om att systematiskt pröva olika insatser i välgjorda interventionsstudier för att dokumentera värdet av dessa interventioner för barn och ungas hälsa, utveckling och lärande.
  • För att möjliggöra detta krävs en ny djärv generation forskare som överskrider de vetenskapliga disciplinernas gränser och söker kunskap tillsammans med barn, ungdomar, föräldrar och är praktiskt verksamma för att därigenom bidra till ett mer kunskapsbaserat främjande av hälsa och lärande.

Rapport till Utbildningsvetenskapliga kommittén.

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådet på Forskartorget 2024

    Vetenskapsrådet arrangerar tre seminarier på Bokmässan i Göteborg. Välkommen!

  2. Nominera ledamöter till beredningsgrupper inom medicin och hälsa 2025

    Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa välkomnar nu förslag på ledamöter till beredningsgrupperna 2025. Läs instruktionerna och skicka gärna in ditt förslag så snart som möjligt, dock senast 30 november 2024.

  3. Nominera forskare till Athenapriset 2024

    Athenapriset går till forskning och innovationer som kommit till genom samarbete mellan hälso- och sjukvården, akademin och näringslivet. Var med och påverka vem som får priset i år! Sista nomineringsdag är 26 maj.