Forskningsprogrammet, som Vetenskapsrådet driver på uppdrag från regeringen, inkluderar flera discipliner och såväl grundforskning som tillämpad forskning. Vi har utlyst projektbidrag inom området vid flera tillfällen sedan 2011.
Forskningen berör olika aspekter av civilsamhället och kan exempelvis handla om historisk utveckling, betydelse i samhällsutvecklingen, organisering och kontroll samt individers eller gruppers motiv för att organisera sig.
Angelägna frågor rör hur det civila samhället, stat och marknad relaterar till och påverkar varandra. Studier kan avse såväl föreningar, intresseorganisationer och folkrörelser, som transnationella organisationer och nyare former av sociala nätverk. Forskningen kan också gälla verksamhet som syftar till att påverka statens politik eller marknaden och verksamhet som syftar till att erbjuda alternativ, komplettera eller ersätta statligt engagemang eller kommersiella marknader.
Finansierade projekt
Nedan listar vi de projekt som fått finansiering, med en länk till mer information om varje projekt i databasen Swecris.
Lisbeth Aggestam: Det transnationella civilsamhället och utrikespolitiken Länk till annan webbplats.
Henner Busch: Om Människor, PV, Kraftledningar: Energi Öar i Norden Länk till annan webbplats.
Norbert Götz: Civilsamhälle utan gränser: Nordisk humanitär hjälpverksamhet under Biafra-krisen Länk till annan webbplats.
Katarzyna Jezierska: Civilsamhällets organisationer som diplomatiska aktörer? Hur civilsamhället påverkar feministisk och antifeministisk utrikespolitik i en era av polarisering Länk till annan webbplats.
Branka Likic Brboric: Demokratisering av global migrationsstyrning. Vilket spelrum för civilsamhälle? (MI-GLOBE) Länk till annan webbplats.
Simon Lindgren: Programmerbar politik: Civilsamhället i automatiseringens tidsålder Länk till annan webbplats.
Elisabeth Olivius: Mellan liberala normer och auktoritärt styre: kvinnoorganisationer som fredsbyggare i illiberala postkonfliktstater Länk till annan webbplats.
Desirée Nilsson: Bred fred: Det civila samhällets roll i fredsprocesser Länk till annan webbplats.
May-Britt Öhman: sijddaj máhttsat betyder "kommer hem" på lulesamiska Länk till annan webbplats.
Håkan Johansson: Civilsamhällets eliter? Sammansättningen, reproduktionen och integrationen av elitgrupper i det svenska civilsamhället Länk till annan webbplats.
Johan Karlsson Schaffer: Den skandinaviska rättighetsrevolutionen: Individuella rättigheter, civilsamhällelig mobilisering och demokratisk förändring Länk till annan webbplats.
Anders Sjögren: Att försvara eller försvaga demokratin? Civilsamhället och elektoral autokrati i Kenya och Uganda Länk till annan webbplats.
Jens Sörensen: Civilsamhälle och Liberalismens uthållighet Länk till annan webbplats.
Ann Towns: Feministisk Utrikespolitik och Kampen om Civilsamhället i Europa Länk till annan webbplats.
Alireza Behtoui: Civila samhället, organiserad och utbildningsresultat för ungdomar i marginaliserade bostadsområden Länk till annan webbplats.
Niklas Bengtsson: Elitens fångst? Separationen av Kyrka och Stat i Sverige Länk till annan webbplats.
Christina Garsten: Globala policymäklare: Transnationella tankesmedjors roll i formandet av politiska agendor Länk till annan webbplats.
Lars Lindblom: Vad bör fackföreningar göra? Länk till annan webbplats.
Lena Martinsson: Slöja, regnbågsflagga och manga. Om genus, sexualitet, motstånd och gemenskap i en transnationell tid Länk till annan webbplats.
Katarina Olsson: Kan man lita på en trust - en studie över trustinstitutet från ett svenskt perspektiv Länk till annan webbplats.
Apostolis Papakostas: De sociala mekanismerna bakom det medlemslösa civilsamhällets organisationer i Polen, Ryssland och Sverige Länk till annan webbplats.
Suruchi Thapar-Björkert: Civilsamhället och den deliberativa demokratin: frivilligföreningars roll i offentliga samtal om förortsupplopp och dess orsaker Länk till annan webbplats.
Publicerad
Uppdaterad