Evenemanget är avslutat
Antibiotikaforum 2021
I anslutning till den europeiska antibiotikadagen arrangeras Antibiotikaforum som samlar experter och andra som arbetar med antibiotikaresistens. Årets tema är Sverige på den globala arenan. Hur ser det svenska internationella arbetet mot antibiotikaresistens ut? Vilka utmaningar möter vi och var finns behov för ytterligare samarbeten?
Datum
17 november 2021
Tid
9.30–15.30
Plats
Digitalt
Arrangörer
Samverkansfunktionen för arbetet mot antibiotikaresistens där Vetenskapsrådet ingår
Anmälan
Sista anmälningsdag är 8 november
Vår tid är nu – kan Sverige förändra världen?
Fokus för årets upplaga av Antibiotikaforum är det internationella arbetet mot antibiotikaresistens som utförs på olika nivåer, både globalt och i Sverige. Vi kommer belysa exempel på hur vi i Sverige arbetar med att sprida våra erfarenheter och kunskap till andra länder. Vi ställer oss också frågan vad vi kan lära från andra länder. Vilka för- och nackdelar finns det med olika typer av projekt och arbetssätt och hur tar man tillvara på erfarenheterna i de mottagande länderna? Vad ser vi för utmaningar i framtiden och vad saknas idag?
Pass 1: Perspektiv – nu och framåt
Pass 2: Över gränser – hållbart utbyte och lärande (inkl. 1 timmes lunch)
Pass 3: Mot nya horisonter – kunskapsutveckling och internationellt samarbete
Konferensen vänder sig till dig som, inom olika sektorer, arbetar med att motverka antibiotikaresistens, smittspridning och vårdrelaterade infektioner eller har intresse i dessa frågor. Syftet är att utbyta erfarenheter och stimulera dialog mellan olika sektorer.
I programmet deltar bland andra Patriq Fagerstedt, programansvarig för det nationella forskningsprogrammet om antibiotikaresistens på Vetenskapsrådet.
Om Nationell samverkansfunktion mot antibiotikaresistens
Problemet med uppkomst och spridning av antibiotikaresistenta bakterier berör många sektorer i samhället. För ett effektivt arbete mot antibiotikaresistens behöver åtgärderna samordnas och omfatta hälso- och sjukvård och folkhälsa, veterinärmedicin och djurhälsa, livsmedel, yttre miljö och forskning.
Folkhälsomyndigheten och Jordbruksverket har ett gemensamt uppdrag från regeringen att leda en nationell samverkansfunktion i arbetet mot antibiotikaresistens. 25 myndigheter och organisationer finns representerade, däribland Vetenskapsrådet.
Läs mer om samverkansfunktionen på Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.
Om uppdraget på regeringens webbplats Länk till annan webbplats.
Mer inom samma ämne
-
Nyhet |
Publicerad 21 november 2024
Under 2025 startar European Partnership One Health AntiMicrobial Resistance, EUP OHAMR, ett nytt samarbete för forskning om antibiotikaresistens som EU-kommissionen stödjer. EUP OHAMR innebär stora möjligheter, både för forskare och för Sverige som a...
-
Evenemang |
Publicerad 21 oktober 2024
Du som är finansierad inom det nationella forskningsprogrammet om antibiotikaresistens är välkommen till en workshop dagen före konferensen Antibiotikaresistens – hur går vi från forskning till praktik, produkter och policy?
-
Evenemang |
Publicerad 3 september 2024
På konferensen presenteras och diskuteras forskningsresultat från det nationella forskningsprogrammet inom antibiotikaresistens samt behov och förutsättningar för tillämpning. Hur vi kan vi i Sverige skapa goda förutsättningar för att nyttja resultat...
Nyckelord: