Evenemang

Framtida behov av XFEL

Välkomna till en diskussion kring hur behoven av XFEL, den europeiska röntgenfrielektronlasern i Hamburg, ser ut. Bakgrunden är att det idag pågår en diskussion om hur anläggningen ska utvecklas på längre sikt.

Datum

5 oktober 2023

Tid

13.00–14.00

Plats

Digtalt via Zoom

Anmälan

Ingen föranmälan krävs.

Hur ser de framtida behoven av XFEL ut?

Forskningsinfrastrukturen EuXFEL (European X-Ray Free-Electron Laser Facility) är en anläggning för röntgenforskningslaser i Hamburg, Tyskland. Sverige är en av delägarna i XFEL och Vetenskapsrådet har i uppgift att utse delegater och experter till anläggningens styrelse.

Nu pågår planering av hur XFEL ska utvecklas på längre sikt. Forskare vid svenska lärosäten använder anläggningen i stor utsträckning. För att påbörja diskussionen om dessa användares behov, och föra dem vidare till XFEL:s styrelse, bjuder Vetenskapsrådet in till en digital hearing.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Relaterat innehåll

Mer inom samma ämne

  1. Bidra in kind till ESS

    Nu kan neutronforskare i Sverige äntligen bidra in kind till ESS. Det innebär både nya möjligheter att bygga upp svensk kompetens inom instrumentering och möjligheter att utveckla nya samarbeten.

  2. Anmäl intresse för att medverka i Natos innovationsprogram

    Inom Natos innovationsprogram Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic (Diana) utvecklas ny teknik inom försvarsområdet. Nu kan svenska organisationer anmäla intresse för att medverka som acceleratorer eller testcenter i programmet.

  3. ESS/MAX IV Summit 2023

    Hur kan forskningsinfrastruktur och kunskap vid universiteten och vid MAX IV och ESS bidra till mer hållbara produkter och processer för industrierna i norra Sverige? Den frågan är i fokus vid årets ESS/MAX IV Summit i Luleå.