Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Valter Nordh blir tillförordnad vd för NORDUnet

Samarbetsorganisationen för de nordiska ländernas forsknings – och utbildningsnätverk, Nordunet, får en ny tillförordnad vd från 1 november 2021. Valter Nordh, som idag har uppdrag för både Sunet och Vetenskapsrådet, ska leda organisationen tills en ny ordinarie vd utses.

Valter Nordh ersätter René Buch som suttit på posten i 16 år och som nu har valt att avgå för att söka nya utmaningar. Valters uppdrag blir att leda organisationen under tiden det tar att hitta en ny ordinarie vd.

Valter Nordh.

Valter Nordh

–Det här är ett stort och utmanande förtroende. Det känns spännande att få förmånen att leda Nordunet den kommande tiden. Jag hoppas att min bakgrund och stora internationella kontaktnät kommer att bidra till organisationen. Samverkan och samarbete mellan de nordiska länderna är viktigt, och ger stora fördelar, säger Valter Nordh.

Valter Nordh har haft en lång rad funktioner på Sunet och har bred erfarenhet av samverkansfrågor och internationellt samarbete, bland annat från sina sex år i styrelsen för Géant, den europeiska motsvarigheten till Nordunet. På Sunet har han bland annat ansvarat för olika tjänster, samarbeten och communities, och för relationen och dialogen med lärosätena. Valter var även den som ansvarade för tjänsten Zoom under pandemins början.

Valter företräder Vetenskapsrådet och Sunet i EuroHPC:s referensgrupp och EOSC, en roll som han kommer fortsätta ha under tiden han leder Nordunet.

–Jag är glad att vi tillsammans inom Nordunet har hittat en bra interimslösning med Valter som tillförordnad. Vi ser fram emot att jobba med honom i hans nya roll, säger Maria Häll, chef för Sunet vid Vetenskapsrådet och ordförande i Nordunets styrelse.

Om NORDUnet

Nordunet startade under 1980-talet och är ett samarbete mellan de nordiska nationella forsknings- och utbildningsnätverken.

Nordunet driver en nätverks- och e-infrastrukturtjänst som stödjer den nordiska forskar- och utbildningsvärlden, samt kritiska tjänster som till exempel Zoom, där stordrift och regional drift är en fördel. Nordunet ansvarar även för internetkopplingen ut från de nordiska länderna till andra delar av världen, till exempel USA.

Läs mer om Nordunet Länk till annan webbplats.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

RELATERAT INNEHÅLL

Mer inom samma ämne

  1. Swamid

    Vetenskapsrådet är medlem i SWAMID, den svenska identitetsfederationen för forskning och högre utbildning. 

  2. Nya ledamöter i två av Vetenskapsrådets kommittéer

    Vetenskapsrådets styrelse har utsett ledamöter till kommittén för konstnärlig forskning och till utbildningsvetenskapliga kommittén för perioden 2022–2024. Mandatperioden är tre år, ledamöterna kan därefter väljas om för ytterligare tre år.

  3. Irene Wennemo blir ny ordförande för Vetenskapsrådets styrelse

    Regeringen har utsett Irene Wennemo till ny ordförande för Vetenskapsrådets styrelse från och med 1 januari 2022. Hon tar över efter Agneta Bladh.