Nyhet
Nyhet
Publicerad den
Uppdaterad den
Regeringen ger besked – stoppa forskningssamarbeten med Ryssland och Belarus
Den 2 mars gav utbildningsminister Anna Ekström besked om att alla forskningssamarbeten med Ryssland och Belarus ska stoppas. Vetenskapsrådets generaldirektör Sven Stafström framhöll vikten av att skilja på individuella kontakter forskare emellan och formaliserade samarbeten mellan organisationer och nationer. Vetenskapsrådet ser nu över möjligheterna att frysa formaliserade samarbeten.
– Regeringen uppmanar till att kontakter och samarbeten med statliga institutioner i Ryssland och Belarus omedelbart upphör och att inga nya kontakter eller åtagande initieras, sa utbildningsminister Anna Ekström.
Hon underströk att det är viktigt att enskilda ryska och belarusiska forskare inte per automatik likställs med statliga institutioner. Därför måste lärosäten och myndigheter i varje enskilt fall försäkra sig om ifall eventuella kontakter och samarbeten verkligen är lämpliga.
Vetenskapsrådets generaldirektör Sven Stafström deltog på pressträffen och var mycket nöjd över det besked statsrådet gav.
– Detta hjälper oss att agera på ett internationellt plan. Forskning är i grunden internationell till sin karaktär, det gäller forskare, lärosäten och forskningsfinansiärer. Det är också viktigt att framhålla att vi ska skilja på individuella kontakter forskare emellan och formaliserade samarbeten mellan organisationer och mellan nationer, sa Sven Stafström.
Institutionella forskningssamarbeten
Vetenskapsrådet har ett Memorandum of Understanding med Russian Fondation for Basic Research och ser nu över möjligheterna att frysa det samarbetet. Vetenskapsrådet är också svensk finansiär i RACIRI sommarskola, ett samarbete mellan Sverige, Tyskland och Ryssland genom Röntgen-Ångström-Cluster och Ioffe-Röntgen-Institut. Samtal förs nu med den tyska partnern om att endast tillåta svenskt och tyskt deltagande i årets sommarskola.
Därutöver har Vetenskapsrådet kopplingar till Ryssland i multilaterala avtal kring flera forskningsinfrastrukturer och forskningssamarbeten såsom FAIR och X-FEL, och när det gäller polarforskning. Vetenskapsrådet följer noga utvecklingen i dessa organisationer och har med dagens besked i ryggen en tydlig ståndpunkt i de diskussioner som förs.
Individuella forskningssamarbeten
Sedan 2015 har det inkommit 33 ansökningar – av totalt cirka 40 000 – till Vetenskapsrådet där en medverkande forskare har sin hemvist i Ryssland. Tre av dessa 33 ansökningarna är beviljade. Alla tre gäller fria projektbidrag. Inget av projekten har rapporterat någon överföring av medel till medverkande forskare i Ryssland, men för två av projekten har ingen ekonomisk redovisning för 2021 inkommit än.
Mer inom samma ämne
-
Nyhet |
Publicerad 15 januari 2025
Tio forskningsfinansiärer och forskningsutförare i Europa går samman för att finansiera publiceringsplattformen Open Research Europe (ORE), däribland Vetenskapsrådet, Formas och Forte. Samarbetet innebär att forskare i de medverkande länderna kommer ...
-
Nyhet |
Publicerad 20 december 2024
Så fick vi en tidig julklapp i form av regeringens forsknings- och innovationsproposition för 2025–2028, ”Forskning och innovation för framtid, nyfikenhet och nytta”. En ökning på 6,5 miljarder kronor fram till 2028 är ingen dålig julklapp. Av dessa ...
-
Nyhet |
Publicerad 16 december 2024
Om Sverige ska kunna engagera sig internationellt i forskning och innovation på ett ansvarsfullt och säkert sätt behöver kunskapen höjas i hela systemet. Universitets- och högskolerådet (UHR), Vetenskapsrådet och Vinnova föreslår att regeringen etabl...