Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Vetenskapsrådet nominerar 158 kvinnliga forskare till internationell databas

AcademiaNet är en databas som synliggör framstående kvinnliga forskare. Syftet är att öka andelen kvinnor på ledande positioner inom forskarvärlden. Vetenskapsrådet bidrar till databasen ekonomiskt och genom att nominera forskare – i år bidrar vi med 158 nya namn.

AcademiaNet innehåller idag uppgifter om 3700 kvinnliga forskare inom olika forskningsområden och från olika länder. Databasen lanserades 2010 för att synliggöra framstående kvinnliga forskare och därmed göra det enklare att rekrytera kvinnor till höga positioner. Bakom nomineringarna står europeiska forskningsfinansiärer och institutioner. Det främsta urvalskriteriet för att kunna bli nominerad är ”enastående akademiska meriter” inom det egna fältet, så som priser, medlemskap i prestigefulla akademiska sammanslutningar, vetenskapliga publiceringar och patent.

I år är det fjärde gången som Vetenskapsrådet nominerar forskare till AcademiaNet. Bland de nominerade finns huvudsekreterare, ledamöter i vår styrelse och våra ämnesråd, råd och kommittéer samt ordföranden i Vetenskapsrådets beredningsgrupper. Majoriteten är dock forskare i Sverige som har fått medel från Vetenskapsrådet och höga betyg på sin ansökan.

Vetenskapsrådet nominerar även ledamöter från Sveriges unga akademi, Kungliga Vitterhetsakademien och Kungliga Vetenskapsakademien.

De 158 forskarna som vi nominerar i år kommer inom kort, och efter samtycke, att vara sökbara i databasen med namn, en kort profiltext med vetenskapliga meriter och kontaktuppgifter.

Databasen har funnits sedan 2010

AcademiaNet startade i Tyskland 2010 av Robert Bosch Stiftung och förlaget Spektrum der Wissenschaft. Sedan 2020 administreras databasen av Swiss National Science Foundation, SNSF, med finansiellt stöd från ett internationellt nätverk av vetenskapliga och akademiska institutioner, däribland Vetenskapsrådet.

Det kostar inget att använda AcademiaNet, men för att komma åt forskarnas kontaktuppgifter behövs ett konto.

Databasen AcademiaNet Länk till annan webbplats.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådets rekommendationer inför EU:s ramprogram FP10

    EU:s process för att ta fram det ramprogram för forskning och innovation som ska följa efter Horisont Europa har påbörjats. Under 2025 kommer EU-kommissionen att lägga fram sitt förslag, som sedan ska förhandlas mellan medlemsländerna och Europaparla...

  2. Stärk kommunikationen om forskning

    Vetenskapsrådet ställer sig bakom fyra nya rekommendationer för att främja forskningskommunikation. Rekommendationerna har utvecklats av Science Europe och är resultatet av en högnivåkonferens om forskningskommunikation som hölls i Bryssel i mars.

  3. Påverka nästa arbetsprogram inom Horisont Europa

    Nu finns det möjlighet att bidra till utformandet av nästa arbetsprogram inom EU:s ramprogram för forskning och innovation, Horisont Europa. Sista dag att lämna synpunkter är 6 maj.