Nyhet
Nyhet
Publicerad den
Uppdaterad den
Grattis till Nobelpriset – Anne L'Huillier!
Anne L´Huillier vid Lunds universitet är en av mottagarna av årets Nobelpris i fysik. Tillsammans med Pierre Agostini och Ferenc Kraus får hon priset för experimentella metoder som genererar attosekunder av ljus för att studera elektrondynamik i materia. Sedan många år tillbaka har hon medel från Vetenskapsrådet.
– Ett fantastiskt välförtjänt pris, till tre mycket värdiga pristagare. Detta pris visar kraften i den långsiktighet man får från grundforskning. Attosekundfenomenet är viktigt inte bara inom grundläggande atomfysik, utan har även många viktiga tillämpningar. Genom att Anne L’Huillier och hennes medpristagare har getts möjlighet att bedriva sin forskning, baserat på sina egna intressen, har de också lyckats göra banbrytande insatser inom fysikområdet. Deras insatser förtjänar både beundran och ett riktigt stort grattis från hela forskarvärlden, säger Mattias Marklund, huvudsekreterare för naturvetenskap och teknikvetenskap vid Vetenskapsrådet.
Anne L´Huillier har haft olika former av bidrag från Vetenskapsrådet, och är verksam vid Lunds universitet. 2014 beviljades hon medel inom vårt rådsprofessorprogram som syftar till att skapa förutsättningar för de mest framstående forskarna att bedriva långsiktig forskning med stor potential och stort risktagande.
Hon är den femte kvinnan som belönas med ett Nobelpris i fysik.
Läs om Anne L´Huilliers projekt i databasen Swecris Länk till annan webbplats.
Mer om forskningen bakom årets Nobelpris i fysik
Förändringar på elektronnivå sker mycket snabbt och mäts ofta i attosekunder, det vill säga en miljarddels miljardels sekund. För att kunna se och studera händelser på elektronnivå behöver man därför kunna avgränsa tidsförloppen man studerar till attosekunder.
De experiment som får årets Nobelpris i fysik har visat på ett sätt att tillverka ljusblixtar som varar så kort tid att de kan mätas i attosekunder, och som därför kan lysa upp ett tillräckligt kort ögonblick att det blir möjligt att studera vad som händer inuti atomer och molekyler. Det finns även viktiga tillämpningar av upptäckterna inom till exempel halvledarfysik.
Kungliga Vetenskapsakademiens pressmeddelande Länk till annan webbplats.
Mer inom samma ämne
-
Nyhet |
Publicerad 10 oktober 2024
Nya ledamöter ska utses till Vetenskapsrådets styrelse och ämnesråd för perioden 2025–2027. Elektorer, utsedda av landets lärosäten, har nu valt valberedningar som ska ta fram förslag på nya ledamöter. 16 december väljer elektorerna sedan vilka ledam...
-
Publikation |
Publicerad 2 oktober 2024
Detta är en ny omarbetad utgåva av skriften God forskningssed från 2017. Den ger en orientering över vilka etiska principer och regler som är viktiga för forskningen och klargör vilket ansvar olika aktörer har. Den innehåller exempel på frågor som fo...
-
Nyhet |
Publicerad 28 maj 2024
Vetenskapsrådet har fått i uppdrag att ta fram ett underlag till en nationell kvantstrategi för perioden 2025–2030. Målet är att stärka Sveriges position inom kvantteknologi genom förbättrad forskning, utbildning, innovation och internationella samar...