Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Science Europe: Så kan dialogen mellan forskare och beslutsfattare stärkas

Mer dialog behövs mellan forskarsamhället och beslutsfattare för att de beslut som fattas ska baseras på vetenskaplig kunskap. I en ny rapport ger Science Europe förslag på hur denna dialog kan stärkas.

– I en tid av globala samhällsutmaningar utan motstycke, har vetenskaplig forskning aldrig spelat en viktigare roll när det gäller att informera beslutsfattare. Vägledningen är en milstolpe i Science Europe:s arbete med att förbättra samverkan mellan vetenskap och politik, säger Mari Sundli Tveit, ordförande för Science Europe och verkställande direktör för Norges forskningsråd.

Science Europe:s rapport "Guidance on science for policy activities" innehåller förslag på aktiviteter som kan bidra till att öka dialogen mellan forskarsamhället och beslutsfattare. Rapporten pekar även ut ett antal principer som aktiviteterna bör uppfylla, så som oberoende, transparens och kvalitet. Som inspiration lyfts goda exempel på aktiviteter från några av medlemsorganisationerna. Bland exemplen finns Formas råd för evidensbaserad miljöanalys.

Läs rapporten på Science Europe:s webbplats Länk till annan webbplats.

Om Science Europe

Science Europe är ett samarbete mellan 40 forskningsfinansiärer och forskningsutförande organisationer i 29 länder. Svenska medlemmar är Vetenskapsrådet, Formas och Forte. Organisationen driver forskningspolitiska frågor som bidrar till att förverkliga European Research Area, ERA – på svenska kallat det europeiska forskningsområdet.

Läs mer Sveriges engagemang i ERA

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Påverka nästa arbetsprogram inom Horisont Europa

    Nu finns det möjlighet att bidra till utformandet av nästa arbetsprogram inom EU:s ramprogram för forskning och innovation, Horisont Europa. Sista dag att lämna synpunkter är 6 maj.

  2. Vetenskapsrådets kommunikationsbidrag

    Vetenskapsrådet utlyser ibland bidrag för kommunikationsaktiviteter som främjar dialog eller samverkan med grupper utanför akademin. Bidraget kan sökas av forskare som har ett pågående bidrag från oss.

  3. Forskning.se – för nyheter och kommunikation om forskning

    Forskning.se förmedlar nyheter om forskning från svenska lärosäten, forskningsinstitut och forskande organisationer. Vetenskapsrådet samordnar utvecklingen av forskning.se och redaktionen finns hos oss.