Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Forskningsbarometern 2023 ger lägesbild av svensk forskning

Hur står sig Sverige som forskningsnation i internationell jämförelse? Vilka lärosäten satsar mest på forskning och utveckling (FoU)? Hur stora är FoU-utgifterna för grundforskning och tillämpad forskning? Nu har vi publicerat Forskningsbarometern 2023 som ger en övergripande bild av läget i svensk forskning.

Forskningsbarometern 2023 samlar statistik från olika källor och presenterar unik information om vetenskapliga publikationer och citeringsgenomslag.

Läget i svensk forskning presenteras utifrån tre aspekter:

  • Finansiering: Hur mycket pengar går till forskning och utveckling?
  • Personal: Hur ser den forskande personalens sammansättning ut?
  • Vetenskaplig publicering: Hur stort genomslag får forskningen?

En nyhet i årets rapport är att vi redovisar FoU-utgifter för olika typer av forskning, uppdelat i grundforskning, tillämpad forskning och utvecklingsverksamhet. Dessutom går det att se FoU-utgifter per lärosäte och per forskningsämnesområde.

– Statistik om FoU-utgifter uppdelat på detta sätt har tidigare inte tagits fram i Sverige. Denna nya statistik gör att vi nu har en bättre övergripande bild av det svenska FoU-systemet, och en bättre bild av lärosätenas forskningsinriktningar, säger Gustav Hansson, analytiker på Vetenskapsrådet.

Läs Forskningsbarometern 2023 – Svensk forskning i internationell jämförelse

En engelsk version av rapporten publiceras i början av nästa år.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

RELATERAT INNEHÅLL

Mer inom samma ämne

  1. God forskningssed – ny utgåva

    Skriften God forskningssed ger en orientering i de samlade etiska krav som gäller för forskning. Den ger också vägledning för etisk reflektion under hela forskningsprocessen.

  2. Curie lanserar ny seminarieserie om forskares vardag

    Tidningen Curies nya seminarieserie Curie Talks arrangeras i samarbete med Sveriges unga akademi och landets lärosäten. Fokus är aktuella frågor om forskningens villkor.

  3. Unga lovande forskare ges olika förutsättningar för karriärutveckling

    Många unga lovande forskare som beviljats bidrag från Vetenskapsrådet har goda förutsättningar för karriärutveckling vid sina lärosäten, visar en ny rapport. Men det gäller inte alla. Detta riskerar att göra forskarkarriären mindre lockande, något so...