Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Forskningsinfrastrukturer ska kunna få finansiering i 10 år

Regeringen gör en ändring i Vetenskapsrådets instruktion som innebär att vi kan finansiera forskningsinfrastruktur av nationellt intresse under en längre period, från dagens 6 år till 10 år. Syftet är att förbättra förutsättningarna för den långsiktiga planeringen av resurser till forskningsinfrastruktur.

Avancerad forskningsinfrastruktur är en förutsättning för forskning av högsta kvalitet och avgörande för att Sverige ska kunna bedriva internationellt konkurrenskraftig forskning.

– Vi är glada att regeringen har hörsammat behovet av långsiktiga investeringar i Sveriges forskningsinfrastrukturer. Regeringens förändring ökar vår flexibilitet och våra möjligheter att hitta långsiktiga lösningar, säger Vetenskapsrådets generaldirektör Katarina Bjelke.

Vetenskapsrådet lyfter behovet av långsiktighet i finansieringen av forskningsinfrastruktur i vårt inspel till den kommande forsknings- och innovationspropositionen.

Regeringens pressmeddelande om förändringen i Vetenskapsrådets instruktion Länk till annan webbplats.

Vetenskapsrådets inspel till forsknings- och innovationspropositionen

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Storskaliga beräkningsresurser

    Forskar du inom beräkningsvetenskap? Då kan du ansöka om att få tillgång till svenska och europeiska beräkningsresurser vid NAISS och EuroHPC. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga.

  2. Slutrapport från behovsinventering avseende data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Utbildningsvetenskaplig forskning har under de senaste 20 åren vuxit fram som ett väl etablerat forskningsfält. I forskningsöversikten 2023 betonade Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté behovet av att utveckla infrastrukturer som stärke...

  3. Data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Under 2023 genomförde Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté en kartläggning och behovsinventering avseende data samt behov av infrastrukturer för utbildningsvetenskap. Vid detta seminarium presenterar utredare Jan Hylén rapporten.